Pancake biszkoptowe (naleśniki biszkoptowe)

Przepis na puszyste i mięciutkie naleśniki, które z powodzeniem zrobisz w wersji bezglutenowej!

Składniki: (ok. 6 szt.)

  • 2 jajka
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki mąki (może być bezglutenowa)
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka masła roztopionego
  • szczypta soli
  • szczypta sody oczyszczonej

Przygotowanie:

  • Oddziel białka od żółtek
  • Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę (uważaj żeby ich nie przebić)
  • Żółtka zmiksuj z jogurtem i miodem
  • Dodaj przesianą mąkę z sodą oczyszczoną i masło
  • Do żółtek dodaj partiami ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszaj
  • Patelnię rozgrzej, lekko natłuść
  • Nakładaj chochlą ciasto, przykryj pokrywką i smaż na średnim ogniu przez ok 3-4 min
  • Przewróć na drugą stronę i smaż jeszcze 3 min
  • Podaj posypane cukrem pudrem, z syropem, owocami, nutellą, kwaśną śmietaną itp.

naleśniki biszkoptowe

2 komentarze do “Pancake biszkoptowe (naleśniki biszkoptowe)”

  1. Rewelacyjny przepis. Naleśniczki biszkoptowe wychodzą idealnie. Puszyste, miodowo-jogurtowe, wyśmienite. Moja rodzina jest nimi zachwycona:)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Maksymalny rozmiar zdjęcia: 4 MB. Drop file here