Przepis na puszyste i mięciutkie naleśniki, które z powodzeniem zrobisz w wersji bezglutenowej!
Składniki: (ok. 6 szt.)
- 2 jajka
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 4 łyżki mąki (może być bezglutenowa)
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka masła roztopionego
- szczypta soli
- szczypta sody oczyszczonej
Przygotowanie:
- Oddziel białka od żółtek
- Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę (uważaj żeby ich nie przebić)
- Żółtka zmiksuj z jogurtem i miodem
- Dodaj przesianą mąkę z sodą oczyszczoną i masło
- Do żółtek dodaj partiami ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszaj
- Patelnię rozgrzej, lekko natłuść
- Nakładaj chochlą ciasto, przykryj pokrywką i smaż na średnim ogniu przez ok 3-4 min
- Przewróć na drugą stronę i smaż jeszcze 3 min
- Podaj posypane cukrem pudrem, z syropem, owocami, nutellą, kwaśną śmietaną itp.