Ciastka omlety biszkoptowe z patelni

Przepis na proste i szybkie ciastka biszkoptowe nadziewane bitą śmietaną o smaku karmelowym. Przepis daje dużą możliwość modyfikacji, zarówno masy (można robić różne wariacje smakowe lub pozostawić podstawowy smak bitej śmietany i podać omleciki z owocami, można też zmienić smak biszkoptu na kakowy, dodając zamiast części mąki kakao).

Czas przygotowania: 20 min

Czas smażenia: ok. 25 min (całość)

SKŁADNIKI

(na ok. 7 szt.)

  • 2 jajka M
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

* Składniki powinny mieć temp. pokojową.

Nadzienie:

  • 200 ml zimnej śmietanki kremówki 30-36 %
  • 2 łyżki masy krówkowej

PRZYGOTOWANIE

  1. Oddziel białka od żółtek. Zacznij ubijać białka ze szczyptą soli. Kiedy białka zaczną formować się w pianę, dodaj cukry i miksuj do całkowitego rozpuszczenia. Dodaj żółtka i miksuje jeszcze chwilę. Następnie wsyp przesiane mąki  i wymieszaj delikatnie szpatułką.
  2. Nagrzej patelnię na średnim ogniu. Posmaruj patelnię lekko masłem. Nakładaj ok. 2 łyżki ciasta i formuj w kształt koła o średnicy ok. 10 cm i wysokości ok. 1 cm. Przykryj pokrywką i smaż ok. 3-4 min. Po usmażeniu ściągnij biszkopcik z patelni i jeszcze gorący zagnij żeby powstała kieszonka. Tak postępuj z całym pozostałym ciastem.
  3. Nadzienie: śmietankę ubij prawie na sztywno. Dodaj masę krówkową i miksuj do dobrego połączenia. Taką masą nadziewaj biszkoptowe kieszonki. Udekoruj według uznania.

MOJE UWAGI I SPOSTRZEŻENIA

  • Aby krem był bardziej stabilny możesz zrobić go pół na pół z mascarpone.

ciastka omlety biszkoptowe_1

2 komentarzy
najnowsze
najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments