Przepis na proste i szybkie ciastka biszkoptowe nadziewane bitą śmietaną o smaku karmelowym. Przepis daje dużą możliwość modyfikacji, zarówno masy (można robić różne wariacje smakowe lub pozostawić podstawowy smak bitej śmietany i podać omleciki z owocami, można też zmienić smak biszkoptu na kakowy, dodając zamiast części mąki kakao).
Czas przygotowania: 20 min
Czas smażenia: ok. 25 min (całość)
SKŁADNIKI
(na ok. 7 szt.)
- 2 jajka M
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
* Składniki powinny mieć temp. pokojową.
Nadzienie:
- 200 ml zimnej śmietanki kremówki 30-36 %
- 2 łyżki masy krówkowej
PRZYGOTOWANIE
- Oddziel białka od żółtek. Zacznij ubijać białka ze szczyptą soli. Kiedy białka zaczną formować się w pianę, dodaj cukry i miksuj do całkowitego rozpuszczenia. Dodaj żółtka i miksuje jeszcze chwilę. Następnie wsyp przesiane mąki i wymieszaj delikatnie szpatułką.
- Nagrzej patelnię na średnim ogniu. Posmaruj patelnię lekko masłem. Nakładaj ok. 2 łyżki ciasta i formuj w kształt koła o średnicy ok. 10 cm i wysokości ok. 1 cm. Przykryj pokrywką i smaż ok. 3-4 min. Po usmażeniu ściągnij biszkopcik z patelni i jeszcze gorący zagnij żeby powstała kieszonka. Tak postępuj z całym pozostałym ciastem.
- Nadzienie: śmietankę ubij prawie na sztywno. Dodaj masę krówkową i miksuj do dobrego połączenia. Taką masą nadziewaj biszkoptowe kieszonki. Udekoruj według uznania.
MOJE UWAGI I SPOSTRZEŻENIA
- Aby krem był bardziej stabilny możesz zrobić go pół na pół z mascarpone.