Biszkopt z truskawkami i bitą śmietaną

Przepis na ciasto biszkoptowe pełne truskawek i bitej śmietany. Biszkopt jest pieczony z truskawkami i dodatkowo owoce w formie świeżej wieńczą wierzch ciasta, pychota!

Czas przygotowania: 30 min

Czas pieczenia: 30-35 min

YouTube player

 

SKŁADNIKI (na okrągłą formę o średnicy 20 cm)

Ciasto

  • 3 jajka
  • 110 g cukru drobnego (pół szklanki)
  • szczypta soli
  • 100 ml oleju (niecałe pół szklanki)
  • 180 g mąki (czubata szklanka)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 300 g truskawek

Bita śmietana

  • kubek śmietany 36 % (200 g)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 200 g truskawek

* Śmietana powinna być dobrze schłodzona.

PRZYGOTOWANIE

Ciasto

  1. Truskawki umyj, osusz i pokrój na ćwiartki.
  2. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia.
  3. Białka ubij ze szczyptą soli na pianę (nie na sztywno). Dodaj po łyżce cukier i miksuj aż cały cukier się rozpuści a piana będzie lśniąca i sztywna.
  4. Dodaj żółtka i zmiksuj krótko do połączenia.
  5. Dodaj mąkę w trzech turach i wymieszaj delikatnie za pomocą szpatułki. Na przemian z mąką wlej w trzech partiach olej.
  6. Przelej ciasto do formy, której dno wyłożone jest papierem do pieczenia. Boków nie wykładaj papierem ani nie smaruj masłem.
  7. Na wierzchu ciasta poukładaj truskawki.
  8. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 30-35 min do suchego patyczka (grzałka góra-dół).
  9. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

Bita śmietana

  1. Miskę i ubijaczki do miksera wstaw na 10 min. do zamrażalnika.
  2. Truskawki umyj, osusz i pokrój na ćwiartki.
  3. Ubij śmietanę z cukrem pudrem na sztywny krem.
  4. Ciasto ułóż na paterze, posmaruj bitą śmietaną i udekoruj truskawkami.

ciasto z truskawkami i bitą śmietaną

biszkopt z truskawkami

2 komentarzy
najnowsze
najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments