Przepis na ciasto biszkoptowe pełne truskawek i bitej śmietany. Biszkopt jest pieczony z truskawkami i dodatkowo owoce w formie świeżej wieńczą wierzch ciasta, pychota!
Czas przygotowania: 30 min
Czas pieczenia: 30-35 min

SKŁADNIKI (na okrągłą formę o średnicy 20 cm)
Ciasto
- 3 jajka
- 110 g cukru drobnego (pół szklanki)
- szczypta soli
- 100 ml oleju (niecałe pół szklanki)
- 180 g mąki (czubata szklanka)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 300 g truskawek
Bita śmietana
- kubek śmietany 36 % (200 g)
- 2 łyżki cukru pudru
- 200 g truskawek
* Śmietana powinna być dobrze schłodzona.
PRZYGOTOWANIE
Ciasto
- Truskawki umyj, osusz i pokrój na ćwiartki.
- Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia.
- Białka ubij ze szczyptą soli na pianę (nie na sztywno). Dodaj po łyżce cukier i miksuj aż cały cukier się rozpuści a piana będzie lśniąca i sztywna.
- Dodaj żółtka i zmiksuj krótko do połączenia.
- Dodaj mąkę w trzech turach i wymieszaj delikatnie za pomocą szpatułki. Na przemian z mąką wlej w trzech partiach olej.
- Przelej ciasto do formy, której dno wyłożone jest papierem do pieczenia. Boków nie wykładaj papierem ani nie smaruj masłem.
- Na wierzchu ciasta poukładaj truskawki.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 30-35 min do suchego patyczka (grzałka góra-dół).
- Pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Bita śmietana
- Miskę i ubijaczki do miksera wstaw na 10 min. do zamrażalnika.
- Truskawki umyj, osusz i pokrój na ćwiartki.
- Ubij śmietanę z cukrem pudrem na sztywny krem.
- Ciasto ułóż na paterze, posmaruj bitą śmietaną i udekoruj truskawkami.