Ciasto z truskawkami na oleju

Przepis na ciasto z truskawkami, które jest bardzo puszyste ale również wilgotne dzięki dodatkowi oleju i mleka. Wykonanie wypieku jest bardzo proste i nie zajmuje dużo czasu. Ciasto sprawdzi się też bardzo dobrze z innymi owocami.

Czas przygotowania: 20 min

Czas pieczenia 40-50 min

 

Składniki:

(na blaszkę 24×24 cm, przelicznik na inne foremki znajdziesz tutaj)

  • 3 duże jajka
  • 150 g cukru drobnego (3/4 szklanki)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 200 ml oleju
  • 200 ml mleka
  • 340 g mąki (2 szklanki i 1 czubata łyżka)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 500 g truskawek

Przygotowanie:

  • Truskawki wyszypułkuj i pokrój na mniejsze kawałki
  • Jajka ubij z cukrami i solą na jasną i gęstą masę
  • Cały czas miksując wlej cienką strużką najpierw olej, a później mleko
  • Następnie przesiej do miski mąkę z proszkiem do pieczenia i zmiksuj krótko, tylko do połączenia się składników
  • Przelej do formy, której dno wyłożone jest papierem do pieczenia
  • Na wierzchu poukładaj truskawki
  • Piecz w temp. 180°C przez 40-50 min do suchego patyczka
  • Po ostudzeniu posyp cukrem pudrem

ciasto z truskawkami i mlekiem mikser

 

ciasto truskawkowe

16 komentarzy do “Ciasto z truskawkami na oleju”

Dodaj komentarz

Maksymalny rozmiar zdjęcia: 4 MB. Drop file here