Przepis na ciasto z truskawkami, które jest bardzo puszyste ale również wilgotne dzięki dodatkowi oleju i mleka. Wykonanie wypieku jest bardzo proste i nie zajmuje dużo czasu. Ciasto sprawdzi się też bardzo dobrze z innymi owocami.
Czas przygotowania: 20 min
Czas pieczenia 40-50 min

Składniki:
(na blaszkę 24×24 cm, przelicznik na inne foremki znajdziesz tutaj)
- 3 duże jajka
- 150 g cukru drobnego (3/4 szklanki)
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli
- 200 ml oleju
- 200 ml mleka
- 340 g mąki (2 szklanki i 1 czubata łyżka)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 500 g truskawek
Przygotowanie:
- Truskawki wyszypułkuj i pokrój na mniejsze kawałki
- Jajka ubij z cukrami i solą na jasną i gęstą masę
- Cały czas miksując wlej cienką strużką najpierw olej, a później mleko
- Następnie przesiej do miski mąkę z proszkiem do pieczenia i zmiksuj krótko, tylko do połączenia się składników
- Przelej do formy, której dno wyłożone jest papierem do pieczenia
- Na wierzchu poukładaj truskawki
- Piecz w temp. 180°C przez 40-50 min do suchego patyczka
- Po ostudzeniu posyp cukrem pudrem