Ptysie z kremem i owocami bezglutenowe

Przepis na bezglutenowe ptysie z owocami i bitą śmietaną. Są bardzo proste w wykonaniu i wyśmienicie udają się w wersji bez glutenu.

Czas przygotowania: 35 min

Czas pieczenia 25 min (jedna partia)

YouTube player

 

Składniki: (na ok. 25 szt.)

Ciasto:

  • 100 ml mleka (może być roślinne)
  • 150 ml wody
  • 100 g masła
  • 150 g mąki bezglutenowej
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 5 jajek M
  • szczypta soli

Krem:

  • 500 ml zimnej śmietanki 36 %
  • 1-2 łyżki cukru waniliowego

Dodatkowo:

  • dowolne owoce

Przygotowanie:

Ciasto:

  • W rondelku zagotuj wodę, mleko, masło i szczyptę soli
  • Na gotujący się płyn wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia i energicznie wymieszaj
  • Cały czas mieszając gotuj przez kilka minut na średnim ogniu
  • Przełóż masę do miski
  • Dodaj po kolei jajka dokładnie miksując po każdym
  • Jednolitą i gładką masę przełóż do worka cukierniczego zakończonego ozdobną końcówką
  • Wyciskaj ciasto na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia (pamiętaj o pozostawieniu odstępów)
  • Ptysie powinny być wysokie o średnicy ok. 5 cm
  • Piecz w piekarniku nagrzanym do 220°C przez 10 min, potem zmniejsz temp. do 150°C i piecz jeszcze 10-15 min do ładnego zrumienienia i wysuszenia ptysi
  • Pozostaw do całkowitego ostudzenia

Krem:

  • Miskę i ubijaczki do miksera włóż do zamrażalnika na 30 min
  • Ubij zimną śmietankę z cukrem waniliowym na sztywny krem

* W razie potrzeby dodaj więcej cukru. Jeśli przygotowujesz ptysie na upalny dzień, możesz dodać fix do bitej śmietany oraz ubić śmietankę pół na pół z serkiem mascarpone. Możesz także ptysie nadziać kremem budyniowym.

Ptysie:

  • Z każdego ptysia odkrój górną część
  • Nadziewaj ptysie bitą śmietaną za pomocą worka cukierniczego z ozdobną końcówką
  • Udekoruj owocami i przykryj ptysia odciętą górną częścią
  • Na koniec posyp cukrem pudrem

* Ptysie można zrobić w wersji glutenowej zastępując mąkę bezglutenową zwykłą mąką pszenną.

ptysie z kremem i owocami

2 komentarzy
najnowsze
najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments