Przepis na bezglutenowe ptysie z owocami i bitą śmietaną. Są bardzo proste w wykonaniu i wyśmienicie udają się w wersji bez glutenu.
Czas przygotowania: 35 min
Czas pieczenia 25 min (jedna partia)
Składniki: (na ok. 25 szt.)
Ciasto:
- 100 ml mleka (może być roślinne)
- 150 ml wody
- 100 g masła
- 150 g mąki bezglutenowej
- szczypta proszku do pieczenia
- 5 jajek M
- szczypta soli
Krem:
- 500 ml zimnej śmietanki 36 %
- 1-2 łyżki cukru waniliowego
Dodatkowo:
- dowolne owoce
Przygotowanie:
Ciasto:
- W rondelku zagotuj wodę, mleko, masło i szczyptę soli
- Na gotujący się płyn wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia i energicznie wymieszaj
- Cały czas mieszając gotuj przez kilka minut na średnim ogniu
- Przełóż masę do miski
- Dodaj po kolei jajka dokładnie miksując po każdym
- Jednolitą i gładką masę przełóż do worka cukierniczego zakończonego ozdobną końcówką
- Wyciskaj ciasto na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia (pamiętaj o pozostawieniu odstępów)
- Ptysie powinny być wysokie o średnicy ok. 5 cm
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 220°C przez 10 min, potem zmniejsz temp. do 150°C i piecz jeszcze 10-15 min do ładnego zrumienienia i wysuszenia ptysi
- Pozostaw do całkowitego ostudzenia
Krem:
- Miskę i ubijaczki do miksera włóż do zamrażalnika na 30 min
- Ubij zimną śmietankę z cukrem waniliowym na sztywny krem
* W razie potrzeby dodaj więcej cukru. Jeśli przygotowujesz ptysie na upalny dzień, możesz dodać fix do bitej śmietany oraz ubić śmietankę pół na pół z serkiem mascarpone. Możesz także ptysie nadziać kremem budyniowym.
Ptysie:
- Z każdego ptysia odkrój górną część
- Nadziewaj ptysie bitą śmietaną za pomocą worka cukierniczego z ozdobną końcówką
- Udekoruj owocami i przykryj ptysia odciętą górną częścią
- Na koniec posyp cukrem pudrem
* Ptysie można zrobić w wersji glutenowej zastępując mąkę bezglutenową zwykłą mąką pszenną.