Dziś przepis na kwintesencję lata: lekki biszkopt z pyszną masą, świeżymi owocami i orzeźwiającą galaretką. Klasyczny przepis którego w upalne letnie dni nie może zabraknąć.
Czas przygotowania: 60 min
Czas pieczenia: 15 min
Czas chłodzenia: min. 1 godzina
* Dodatkowo czas potrzebny na studzenie budyniu i galaretki. Polecam biszkopt upiec dzień wcześniej i po wystudzeniu przechowywać go w lodówce szczelnie owinięty w folię spożywczą.
Składniki: (na blaszkę 24×24)
Biszkopt:
- 3 jajka
- 75 g cukru drobnego (1/3 szklanki)
- 75 g mąki (1/2 szklanki)
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej (15 g)
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli
Masa:
- 250 ml mleka (1 szklanka)
- 3 żółtka
- 50 g cukru (1/4 szklanki)
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 40 g skrobi ziemniaczanej (2,5 łyżki)
- 100 g miękkiego masła
- 200 g śmietanki 30 % + 1 łyżeczka cukru waniliowego
Dodatkowo:
- ok. 500 g owoców (np. maliny, borówki, truskawki)
- galaretka o wybranym smaku (u mnie truskawkowa)
Przygotowanie:
Biszkopt:
- Mąkę, skrobię i proszek do pieczenia wymieszaj w misce, odstaw na później.
- Jajka z cukrem i szczyptą soli zmiksuj na jasną, puszystą masę (10 min na wysokich obrotach miksera).
- Zmniejsz obroty miksera na średnie i dodaj olej, zmiksuj przez chwilę. Odstaw mikser.
- Do miski z masą jajeczną przesiej sypkie składniki i wymieszaj wszystko szpatułką na jednolitą masę (dosyć delikatnie, żeby nie zniszczyć piany).
- Gotowe ciasto przełóż do blaszki, której dno jest wyłożone papierem do pieczenia (boki pozostaw puste, nie smaruj ich tłuszczem).
- Piecz w piekarniku nagrzanym do temp. 160° przez ok. 15 min, do suchego patyczka (grzałka góra-dół).
Galaretka:
- Galaretkę rozpuść w 400 ml gorącej wody, odstaw do wystudzenia.
Masa:
- Mleko zagotuj na wolnym ogniu.
- W czasie jak mleko się gotuje, utrzyj żółtka z cukrami i pod koniec dodaj skrobię.
- Gotujące się mleko wlej w trzech porcjach do masy jajecznej cały czas miksując.
- Przelej całą mieszaninę do garnka i gotuj na małym ogniu, aż budyń zgęstnieje i pojawią się w nim pęcherze powietrza (pamiętaj żeby cały czas mieszać, inaczej budyń może się przypalić).
* Polecam do gotowania budyniu użyć garnka z powłoką granitową, dzięki któremu budyń w ogóle nie przywiera do dna. Jest to moje ostatnie odkrycie i jestem tą powłoką naprawdę mile zaskoczona.
- Ugotowany budyń przykryj folią spożywczą, tak aby folia dotykała budyniu, odstaw do całkowitego wystygnięcia.
- Miękkie masło zmiksuj przez minutę, a następnie zacznij po łyżce dodawać zimny budyń, zmiksuj całość na jednolitą masę.
- Zimną śmietankę ubij i dodaj w kilku turach do budyniu utartego z masłem.
- Biszkopt oddziel od blaszki i odklej papier do pieczenia, następnie ponownie umieść w blaszce (dzięki oddzieleniu boków i spodu biszkoptu, ciasto będzie się potem lepiej kroić).
- Masę wyłóż na biszkopt i wyrównaj.
- Na masie poukładaj owoce i zalej tężejącą galaretką.
- Włóż do lodówki na co najmniej 1 godzinę.