Delikatny biszkopt z masą budyniowo-śmietanową, owocami i galaretką

Dziś przepis na kwintesencję lata: lekki biszkopt z pyszną masą, świeżymi owocami i orzeźwiającą galaretką. Klasyczny przepis którego w upalne letnie dni nie może zabraknąć.

Czas przygotowania: 60 min

Czas pieczenia: 15 min

Czas chłodzenia: min. 1 godzina

* Dodatkowo czas potrzebny na studzenie budyniu i galaretki. Polecam biszkopt upiec dzień wcześniej i po wystudzeniu przechowywać go w lodówce szczelnie owinięty w folię spożywczą.

YouTube player

 

Składniki: (na blaszkę 24×24)

Biszkopt:

  • 3 jajka
  • 75 g cukru drobnego (1/3 szklanki)
  • 75 g mąki (1/2 szklanki)
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej (15 g)
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli

Masa:

  • 250 ml mleka (1 szklanka)
  • 3 żółtka
  • 50 g cukru (1/4 szklanki)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 40 g skrobi ziemniaczanej (2,5 łyżki)
  • 100 g miękkiego masła
  • 200 g śmietanki 30 % + 1 łyżeczka cukru waniliowego

Dodatkowo:

  • ok. 500 g owoców (np. maliny, borówki, truskawki)
  • galaretka o wybranym smaku (u mnie truskawkowa)
Tutaj znajdziesz proporcje składników na różne wielkości tortownic

 

Przygotowanie:

Biszkopt:

  • Mąkę, skrobię i proszek do pieczenia wymieszaj w misce, odstaw na później.
  • Jajka z cukrem i szczyptą soli zmiksuj na jasną, puszystą masę (10 min na wysokich obrotach miksera).
  • Zmniejsz obroty miksera na średnie i dodaj olej, zmiksuj przez chwilę. Odstaw mikser.
  • Do miski z masą jajeczną przesiej sypkie składniki i wymieszaj wszystko szpatułką na jednolitą masę (dosyć delikatnie, żeby nie zniszczyć piany).
  • Gotowe ciasto przełóż do blaszki, której dno jest wyłożone papierem do pieczenia (boki pozostaw puste, nie smaruj ich tłuszczem).
  • Piecz w piekarniku nagrzanym do temp. 160° przez ok. 15 min, do suchego patyczka (grzałka góra-dół).

Galaretka:

  • Galaretkę rozpuść w 400 ml gorącej wody, odstaw do wystudzenia.

Masa:

  • Mleko zagotuj na wolnym ogniu.
  • W czasie jak mleko się gotuje, utrzyj żółtka z cukrami i pod koniec dodaj skrobię.
  • Gotujące się mleko wlej w trzech porcjach do masy jajecznej cały czas miksując.
  • Przelej całą mieszaninę do garnka i gotuj na małym ogniu, aż budyń zgęstnieje i pojawią się w nim pęcherze powietrza (pamiętaj żeby cały czas mieszać, inaczej budyń może się przypalić).

* Polecam do gotowania budyniu użyć garnka z powłoką granitową, dzięki któremu budyń w ogóle nie przywiera do dna. Jest to moje ostatnie odkrycie i jestem tą powłoką naprawdę mile zaskoczona.

  • Ugotowany budyń przykryj folią spożywczą, tak aby folia dotykała budyniu, odstaw do całkowitego wystygnięcia.
  • Miękkie masło zmiksuj przez minutę, a następnie zacznij po łyżce dodawać zimny budyń, zmiksuj całość na jednolitą masę.
  • Zimną śmietankę ubij i dodaj w kilku turach do budyniu utartego z masłem.
  • Biszkopt oddziel od blaszki i odklej papier do pieczenia, następnie ponownie umieść w blaszce (dzięki oddzieleniu boków i spodu biszkoptu, ciasto będzie się potem lepiej kroić).
  • Masę wyłóż na biszkopt i wyrównaj.
  • Na masie poukładaj owoce i zalej tężejącą galaretką.
  • Włóż do lodówki na co najmniej 1 godzinę.

biszkopt z owocami i galaretką

12 komentarzy
najnowsze
najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments