Ptysie z kremem budyniowym

Przepis na małe cuda z ciasta parzonego wypełnione w środku przepyszną masą budyniową z dodatkiem mascarpone. Pyszne łakocie w sam raz na jeden kęs, szczególnie uwielbiane przez dzieci.

Czas przygotowywania: 60 min

Czas pieczenia: 25 min

YouTube player

 

Składniki: (na ok. 25 dosyć małych ptysi)

Ciasto:

  • 1/2 szklanki wody
  • 50 g masła
  • 1/2 szklanki mąki
  • 3 średnie jajka

Masa:

  • 200 ml mleka
  • 2 żółtka
  • 40 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 30 g skrobi ziemniaczanej
  • 125 g mascarpone

Przygotowanie:

Ciasto:

  • Zagotuj wodę z masłem
  • Na gotujący się płyn wsyp mąkę i mieszaj energicznie do powstania jednolitej masy
  • Gotuj przez kilka minut aż ciasto dobrze się zaparzy
  • Zestaw z ognia i przestudź przez 5-10 min
  • Do jeszcze ciepłej masy dodaj jajka pojedynczo, po każdym dokładnie mieszając mikserem lub łyżką
  • Przełóż masę do rękawa cukierniczego (może być z ozdobną tylką)
  • Wyciskaj niewielką ilość ciasta na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia pamiętając o pozostawieniu odstępów ponieważ ciasto znacznie urośnie (ok. trzykrotnie)
  • Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 25 min (grzałka góra-dół)
  • Po upieczeniu pozostaw ptysie do całkowitego wystudzenia

Masa:

  • Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na jasną masę (kilka minut), dodaj skrobię, połowę mleka i zmiksuj do połączenia
  • W między czasie zagotuj pozostałą część mleka
  • Utarte żółtka ze skrobią i mlekiem wlej do gotującego się mleka i ugotuj gęsty budyń
  • Ugotowany budyń przykryj folią spożywczą, tak aby stykała się z powierzchnią budyniu i odstaw do całkowitego ostudzenia, najpierw w temperaturze pokojowej, a potem wstaw budyń do lodówki, aby uzyskał temp. zbliżoną do mascarpone
  • Schłodzony serek mascarpone zmiksuj z zimnym budyniem na jednolitą masę
  • Masę przełóż do szprycy lub rękawa cukierniczego zakończonego tylką do nadziewania

Ptysie:

  • Ptysie nacinaj od spodu małym nożykiem tworząc kształt krzyżyka a następnie nadziewaj masą
  • Gotowe ptysie posyp cukrem pudrem

Moje uwagi i wskazówki:

profiterole z kremem budyniowym

4 komentarzy
najnowszy
najstarszy
Inline Feedbacks
View all comments