Przepis na małe cuda z ciasta parzonego wypełnione w środku przepyszną masą budyniową z dodatkiem mascarpone. Pyszne łakocie w sam raz na jeden kęs, szczególnie uwielbiane przez dzieci.
Czas przygotowywania: 60 min
Czas pieczenia: 25 min
Składniki: (na ok. 25 dosyć małych ptysi)
Ciasto:
- 1/2 szklanki wody
- 50 g masła
- 1/2 szklanki mąki
- 3 średnie jajka
Masa:
- 200 ml mleka
- 2 żółtka
- 40 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 30 g skrobi ziemniaczanej
- 125 g mascarpone
Przygotowanie:
Ciasto:
- Zagotuj wodę z masłem
- Na gotujący się płyn wsyp mąkę i mieszaj energicznie do powstania jednolitej masy
- Gotuj przez kilka minut aż ciasto dobrze się zaparzy
- Zestaw z ognia i przestudź przez 5-10 min
- Do jeszcze ciepłej masy dodaj jajka pojedynczo, po każdym dokładnie mieszając mikserem lub łyżką
- Przełóż masę do rękawa cukierniczego (może być z ozdobną tylką)
- Wyciskaj niewielką ilość ciasta na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia pamiętając o pozostawieniu odstępów ponieważ ciasto znacznie urośnie (ok. trzykrotnie)
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 25 min (grzałka góra-dół)
- Po upieczeniu pozostaw ptysie do całkowitego wystudzenia
Masa:
- Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na jasną masę (kilka minut), dodaj skrobię, połowę mleka i zmiksuj do połączenia
- W między czasie zagotuj pozostałą część mleka
- Utarte żółtka ze skrobią i mlekiem wlej do gotującego się mleka i ugotuj gęsty budyń
- Ugotowany budyń przykryj folią spożywczą, tak aby stykała się z powierzchnią budyniu i odstaw do całkowitego ostudzenia, najpierw w temperaturze pokojowej, a potem wstaw budyń do lodówki, aby uzyskał temp. zbliżoną do mascarpone
- Schłodzony serek mascarpone zmiksuj z zimnym budyniem na jednolitą masę
- Masę przełóż do szprycy lub rękawa cukierniczego zakończonego tylką do nadziewania
Ptysie:
- Ptysie nacinaj od spodu małym nożykiem tworząc kształt krzyżyka a następnie nadziewaj masą
- Gotowe ptysie posyp cukrem pudrem
Moje uwagi i wskazówki:
- Ptysie możesz zrobić w różnych wersjach nadziewając je np. bitą śmietaną, kremem budyniowym z dodatkiem bitej śmietany lub kremem bezowym