Piękne oponki z ciasta parzonego przełożone kremem z mascarpone i powidłami. Prezentują się bardzo elegancko i są proste w przygotowaniu.
Czas przygotowania: 35 min
Czas pieczenia: 20 min
SKŁADNIKI
(na 10 szt.)
Ciasto parzone
- 1/2 szklanki wody (125 ml)
- 50 g masła
- 1/2 szklanki mąki (80 g)
- 2 jajka L
Krem z mascarpone
- 250 g serka mascarpone
- kubek śmietanki kremówki 36 % (200 g)
- 1-2 łyżki cukru pudru
- 1-2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
* Mascarpone i śmietanka powinny być dobrze schłodzone.
Dodatkowo
- ok. 2 łyżki powideł, dżemu, nutelii
PRZYGOTOWANIE
Ciasto parzone
- Zagotuj wodę z masłem. Na gotujący się płyn wsyp mąkę i energicznie wymieszaj rozcierając grudki. Powstałą zwartą masę odstaw do przestygnięcia.
- Do ciepłej (nie gorącej!) masy dodaj pojedynczo jajka, po każdym miksując do otrzymania gładkiej i jednolitej masy. Przełóż masę do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i wyciskaj okręgi o średnicy ok. 8 cm. Wyszło mi 20 oponek.
- Upiecz w piekarniku nagrzanym do 190°C (termoobieg) przez ok. 20 min. Pozostaw do całkowitego ostudzenia.
Krem z mascarpone
- Wszystkie składniki przełóż do miski i ubij na sztywny krem.
Oponki z mascarpone
- Połowę oponek posmaruj powidłami, dżemem etc. Na to wyciskaj krem z mascarpone używając worka cukierniczego z ozdobną końcówką. Na górze ułóż drugą oponkę. Przed podaniem posyp ciastka cukrem pudrem.