Oponki ptysiowe z mascarpone

Piękne oponki z ciasta parzonego przełożone kremem z mascarpone i powidłami. Prezentują się bardzo elegancko i są proste w przygotowaniu.

Czas przygotowania: 35 min

Czas pieczenia: 20 min

SKŁADNIKI

(na 10 szt.)

Ciasto parzone

  • 1/2 szklanki wody (125 ml)
  • 50 g masła
  • 1/2 szklanki mąki (80 g)
  • 2 jajka L

Krem z mascarpone

  • 250 g serka mascarpone
  • kubek śmietanki kremówki 36 % (200 g)
  • 1-2 łyżki cukru pudru
  • 1-2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

* Mascarpone i śmietanka powinny być dobrze schłodzone.

Dodatkowo

  • ok. 2 łyżki powideł, dżemu, nutelii

PRZYGOTOWANIE

Ciasto parzone

  1. Zagotuj wodę z masłem. Na gotujący się płyn wsyp mąkę i energicznie wymieszaj rozcierając grudki. Powstałą zwartą masę odstaw do przestygnięcia.
  2. Do ciepłej (nie gorącej!) masy dodaj pojedynczo jajka, po każdym miksując do otrzymania gładkiej i jednolitej masy. Przełóż masę do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i wyciskaj okręgi o średnicy ok. 8 cm. Wyszło mi 20 oponek.
  3. Upiecz w piekarniku nagrzanym do 190°C (termoobieg) przez ok. 20 min. Pozostaw do całkowitego ostudzenia.

Krem z mascarpone

  1. Wszystkie składniki przełóż do miski i ubij na sztywny krem.

Oponki z mascarpone

  1. Połowę oponek posmaruj powidłami, dżemem etc. Na to wyciskaj krem z mascarpone używając worka cukierniczego z ozdobną końcówką. Na górze ułóż drugą oponkę. Przed podaniem posyp ciastka cukrem pudrem.

ptysie z kremem

ciastko z kremem

1 komentarz
najnowsze
najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments