Przepis na bardzo prosty deser, który jest kwintesencją lata. Delikatne ciasto biszkoptowe wypełnione lekką bitą śmietaną i mnóstwem świeżych owoców. Bardzo łatwy i jednocześnie niebanalny deser. Polecam!
Czas przygotowania: 20 min
Czas pieczenia: 10 min
Składniki: (na ok. 7 szt.)
Ciasto:
- 2 jajka
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Masa:
- 200 g dobrze schłodzonej śmietanki 30 lub 36 %
- ok. 1-2 łyżki cukru waniliowego (wg upodobania)
Dodatkowo:
- ok. 4 łyżki konfitury truskawkowej lub innej
- ok. 300 g owoców np. truskawek, malin, borówek (wg upodobania)
Przygotowanie:
Ciasto:
- Białka oddziel od żółtek
- Białka ubij z cukrem, cukrem waniliowym i odrobiną soli aż wszystko się rozpuści
- Dodaj żółtka i delikatnie zmiksuj
- Przesiej mąki i wymieszaj delikatnie szpatułką
- Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nakładaj ciasto tworząc koła o średnicy ok. 10 cm i wysokości ok. 1 cm
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 160°C przez ok. 10 min (grzałka góra-dół)
- Po upieczeniu jeszcze ciepłe omlety delikatnie ściągnij z papieru do pieczenia i złóż na pół, uważając aby nie złamać całości
- Odstaw do całkowitego ostudzenia
Masa:
- Śmietankę ubij na sztywno z cukrem waniliowym
Omlety:
- Posmaruj każdy krążek ciasta ok. 1 łyżeczką konfitury
- Następnie za pomocą worka cukierniczego lub szprycy napełnij ciastka bitą śmietaną
- Udekoruj owocami wg uznania
- Przed podaniem posyp cukrem pudrem