Puszyste placki z jagodami

Przepis na placki z jagodami/borówkami, które wychodzą puszyste i wilgotne po usmażeniu. Robi się je bardzo szybko i znikają błyskawicznie z talerza. Przepis na placki z jagodami jest doskonały na gorące letnie dni, kiedy ma się ochotę na coś lekkiego.

Czas przygotowania: (ok 20 min)

Czas smażenia: ok. 25 min (cała porcja)

YouTube player

 

SKŁADNIKI (na ok. 10 średnich placków)

  • 2 jajka L
  • 2 łyżki cukru (ok. 30 g)
  • kubek jogurtu naturalnego (200 g)
  • 1 łyżka oleju/roztopionego masła
  • 1 szklanka mąki (160 g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki jagód leśnych (ok. 70 g)

Dodatkowo

  • olej lub masło klarowane do smażenia

PRZYGOTOWANIE

  1. Jagody umyj i pozostaw do osuszenia.
  2. Jajka zmiksuj z cukrem i solą przez ok. 3-5 min.
  3. Dodaj olej/roztopione masło oraz jogurt i ponownie zmiksuj do połączenia.
  4. Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia i wsyp w dwóch turach do ciasta. Zmiksuj krótko, do połączenia.
  5. Smaż na dobrze rozgrzanej patelni do uzyskania rumianego koloru z obu stron.
  6. Podaj posypane cukrem pudrem, polane miodem, w sąsiedztwie jogurtu i świeżych owoców.

placki z jagodami

placki z borówkami

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments