Przepis na placki z jagodami/borówkami, które wychodzą puszyste i wilgotne po usmażeniu. Robi się je bardzo szybko i znikają błyskawicznie z talerza. Przepis na placki z jagodami jest doskonały na gorące letnie dni, kiedy ma się ochotę na coś lekkiego.
Czas przygotowania: (ok 20 min)
Czas smażenia: ok. 25 min (cała porcja)
SKŁADNIKI (na ok. 10 średnich placków)
- 2 jajka L
- 2 łyżki cukru (ok. 30 g)
- kubek jogurtu naturalnego (200 g)
- 1 łyżka oleju/roztopionego masła
- 1 szklanka mąki (160 g)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki jagód leśnych (ok. 70 g)
Dodatkowo
- olej lub masło klarowane do smażenia
PRZYGOTOWANIE
- Jagody umyj i pozostaw do osuszenia.
- Jajka zmiksuj z cukrem i solą przez ok. 3-5 min.
- Dodaj olej/roztopione masło oraz jogurt i ponownie zmiksuj do połączenia.
- Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia i wsyp w dwóch turach do ciasta. Zmiksuj krótko, do połączenia.
- Smaż na dobrze rozgrzanej patelni do uzyskania rumianego koloru z obu stron.
- Podaj posypane cukrem pudrem, polane miodem, w sąsiedztwie jogurtu i świeżych owoców.