Przepis na pyszne serowe placuszki, zwane syrnikami. Popularne za naszą wschodnią granicą, na Ukrainie, Białorusi i w Rosji. Przepis jest bardzo prosty i szybki, można go przygotować na słodkie śniadanie lub na deser.
Czas przygotowania: 15 min
Czas smażenia: 10 min
Składniki: (na 11 placuszków)
- 250 g sera twarogowego tłustego lub półtłustego
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 łyżki mąki
- 1 małe jajko
- mąka do obtaczania
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki umieść w misce i zblenduj na jednolitą masę
* Większość przepisów podaje aby syrniki przygotować rozgniatając ser widelcem. Moim zdaniem takie zblendowane smakują dużo lepiej, są lekkie i puszyste. Myślę że z powodzeniem można tu też użyć sera z wiaderka.
- Nabieraj po jednej łyżce masy i za pomocą drugiej łyżki wrzucaj porcję do miski z mąką
- Obtocz porcję ciasta w mące, a następnie strzepując nadmiar mąki formuj okrągłe placuszki
- Smaż na złoto brązowy kolor z obu stron
- Po usmażeniu posyp obficie cukrem pudrem
- Podawaj z konfiturą, jogurtem lub kwaśną śmietaną, lodami oraz świeżymi owocami
* Syrniki najlepiej smakują jeszcze ciepłe, tuż po usmażeniu.