Syrniki, serowe placuszki z Rosji i Ukrainy

Przepis na pyszne serowe placuszki, zwane syrnikami. Popularne za naszą wschodnią granicą, na Ukrainie, Białorusi i w Rosji. Przepis jest bardzo prosty i szybki, można go przygotować na słodkie śniadanie lub na deser.

Czas przygotowania: 15 min

Czas smażenia: 10 min

YouTube player

 

Składniki: (na 11 placuszków)

  • 250 g sera twarogowego tłustego lub półtłustego
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 łyżki mąki
  • 1 małe jajko
  • mąka do obtaczania
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  • Wszystkie składniki umieść w misce i zblenduj na jednolitą masę

* Większość przepisów podaje aby syrniki przygotować rozgniatając ser widelcem. Moim zdaniem takie zblendowane smakują dużo lepiej, są lekkie i puszyste. Myślę że z powodzeniem można tu też użyć sera z wiaderka.

  • Nabieraj po jednej łyżce masy i za pomocą drugiej łyżki wrzucaj porcję do miski z mąką
  • Obtocz porcję ciasta w mące, a następnie strzepując nadmiar mąki formuj okrągłe placuszki
  • Smaż na złoto brązowy kolor z obu stron
  • Po usmażeniu posyp obficie cukrem pudrem
  • Podawaj z konfiturą, jogurtem lub kwaśną śmietaną, lodami oraz świeżymi owocami

* Syrniki najlepiej smakują jeszcze ciepłe, tuż po usmażeniu.

syrniki placuszki serowe

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments