Pączki są niezastąpionym elementem polskiego karnawału i Tłustego Czwartku, ale ich wykonanie jest dosyć czasochłonne. Przepis który dziś Wam prezentuje jest bardzo szybki do wykonania i sprawdzi się doskonale jako karnawałowy smakołyk.
Czas przygotowania: 30 min
Składniki: (na jeden duży talerz mini pączków)
- 1 jajko
- 1 mały kubeczek jogurtu naturalnego (ok. 200 g)
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- olej do smażenia (ok. 1 litr)
- mały kieliszek spirytusu
Wykonanie:
Do oleju wlej kieliszek spirytusu i włącz ogień. W między czasie przygotuj ciasto na mini pączki. Do miski wbij jajko, dodaj jogurt i cukier i wymieszaj łyżką lub trzepaczką, aż wszystko się dobrze połączy. Dodaj mąkę i proszek do pieczenia, ponownie dobrze wymieszaj.
Przygotuj dwie łyżki, które zamocz w grzejącym się oleju. Na jedną łyżkę nakładaj porcję ciasta w ilości ok. 1/3 łyżki i wrzucaj do rozgrzanego oleju pomagając sobie drugą łyżką. Olej musi być dobrze nagrzany, na początku wykonaj próbę wrzucając jedną porcję ciasta. Jeśli od razu zacznie się smażyć i szybko wypłynie na powierzchnię, olej jest dobrze rozgrzany. Smaż na złoty kolor ze wszystkich stron. Usmażone pączki posyp cukrem pudrem. Smacznego!
Moje uwagi i spostrzeżenia:
- Osoby wrażliwe na posmak proszku do pieczenia mogą go wyczuć w tych mini pączkach. Być może w tym przypadku dobrym pomysłem byłoby zmniejszenie ilości proszku do pieczenia do pół łyżeczki.
- Te mini pączki najsmaczniejsze są tuż po usmażeniu, najlepiej jeszcze lekko ciepłe.