Faworki czy też chrust należą do obowiązkowego repertuaru karnawałowych słodkości. Dzisiejszy przepis jest łatwą i szybką wariacją na ten temat.
Czas przygotowania: 30 min
Składniki: (na jeden duży talerz faworków)
- 1 szklanka mąki
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka spirytusu (można pominąć)
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki umieść w misce i dokładnie wymieszaj na jednolite ciasto.
- Gotowe ciasto przelej do mocnego foliowego woreczka.
- Olej rozgrzej na patelni.
- Odetnij jeden mały rożek z woreczka z ciastem i wylewaj ciasto na rozgrzany tłuszcz tworząc koncentryczne kształty.
- Faworki smaż na rumiany kolor ze wszystkich stron.
- Po usmażeniu posyp obficie cukrem pudrem.
Wskazówki:
- Faworki lane są tym smaczniejsze, im bardziej są chrupiące. Dlatego odetnij z woreczka naprawdę mały rożek, żeby ciasto mogło się wylewać bardzo wąską strużką.
- Staraj się tworzyć kształty raczej cienkie, dzięki temu faworki dobrze się usmażą i zminimalizujesz ryzyko niedosmażonego ciasta.
- Zamiast woreczka możesz użyć butelki z dzióbkiem lub butelki z małą dziurką w zakrętce.
- Te faworki są najlepsze jeszcze ciepłe. Później z każdą chwilą stają się twardsze.