Słodkie pączusie o wyraźnym smaku budyniu waniliowego. Robi się je błyskawicznie, nie potrzeba miksera ani wyrabiania.
Czas przygotowania: 5 min
Czas smażenia: ok. 5 min. (jedna partia)

SKŁADNIKI
(na jeden średni talerz pączków)
- 1 jajko
- 1 kubeczek jogurtu naturalnego (180 g)
- 2 łyżki cukru
- 120 g mąki (3/4 szklanki)
- budyń waniliowy bez cukru ( 40 g)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo
- olej do smażenia (ok. 1/2 l)
- cukier puder do posypania
PRZYGOTOWANIE
- W misce wymieszaj jajko, jogurt, cukier. Następnie dodaj sypkie składniki i wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotowe ciasto przełóż do rękawa cukierniczego i odetnij róg.
- Olej rozgrzej do temp. ok. 175°C (tak, aby pączki po wrzuceniu od razu zaczynały się smażyć). Za pomocą rękawa wyciskaj porcje ciasta wprost na rozgrzany olej, ucinaj nożyczkami lub nożem. Smaż na złoty kolor, po usmażeniu odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
- Posyp lub obtocz w cukrze pudrze.