Mini pączki budyniowe

Słodkie pączusie o wyraźnym smaku budyniu waniliowego. Robi się je błyskawicznie, nie potrzeba miksera ani wyrabiania.

Czas przygotowania: 5 min

Czas smażenia: ok. 5 min. (jedna partia)

YouTube player

 

SKŁADNIKI

(na jeden średni talerz pączków)

  • 1 jajko
  • 1 kubeczek jogurtu naturalnego (180 g)
  • 2 łyżki cukru
  • 120 g mąki (3/4 szklanki)
  • budyń waniliowy bez cukru ( 40 g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo

  • olej do smażenia (ok. 1/2 l)
  • cukier puder do posypania

PRZYGOTOWANIE

  1. W misce wymieszaj jajko, jogurt, cukier. Następnie dodaj sypkie składniki i wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotowe ciasto przełóż do rękawa cukierniczego i odetnij róg.
  2. Olej rozgrzej do temp. ok. 175°C (tak, aby pączki po wrzuceniu od razu zaczynały się smażyć). Za pomocą rękawa wyciskaj porcje ciasta wprost na rozgrzany olej, ucinaj nożyczkami lub nożem. Smaż na złoty kolor, po usmażeniu odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
  3. Posyp lub obtocz w cukrze pudrze.

mini pączki

pączki na proszku

1 komentarz
najnowsze
najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments