Babeczki na Halloween – czekoladowe z pomarańczowym kremem

Przepis na pyszne babeczki udekorowane specjalnie na święto Halloween. Ciasto jest intensywnie czekoladowe z kremem o smaku pomarańczy. Pyszne i proste słodkości idealne na imprezę.

Czas przygotowania: 40 min

Czas pieczenia: 15 min

YouTube player

 

Składniki: (na 9-12 babeczek)

Ciasto:

  • 2 jajka
  • 100 g cukru (niecałe pół szklanki)
  • szczypta soli
  • 150 g maślanki (1/2 szklanki)
  • 75 g oleju (1/3 szklanki)
  • 120 g mąki (3/4 szklanki)
  • 30 g kakao (3 łyżki)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia (5 g)

Masa:

  • 100 g miękkiego masła
  • 100 g cukru pudru (2/3 szklanki)
  • 100 g serka śmietankowego
  • 1,5 łyżeczki naturalnego olejku pomarańczowego
  • barwnik pomarańczowy w żelu
  • ew. 2 łyżki soku z pomarańczy

Dodatkowo:

  • cukrowe lub czekoladowe dekoracje i posypka

Przygotowanie:

Ciasto:

  • Jajka rozmieszaj trzepaczką z cukrem i szczyptą soli
  • Dodaj maślankę a następnie olej, mieszając po dodaniu każdego składnika
  • Do masy przesiej mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia, wymieszaj krótko tylko do połączenia się składników
  • Formę na babeczki wyłóż papilotkami
  • Nakładaj ciasto do 2/3 wysokości foremki
  • Piecz przez ok. 15 min w temp. 180°C (grzałka góra-dół)
  • Pozostaw do całkowitego wystudzenia

Masa:

  • Miękkie masło ubij z cukrem pudrem na jasną i puszystą masę (ok. 5 min)
  • Dodaj serek i dobrze zmiksuj
  • Dodaj olejek z pomarańczy ew. sok z pomarańczy i barwnik, zmiksuj
  • Masę przełóż do worka cukierniczego zakończonego ozdobną końcówką
  • Udekoruj babeczki masą, a następnie cukrowymi ozdobami

Moje uwagi i spostrzeżenia:

  • Masa jest słodka, następnym razem zmniejszyłabym ilość cukru pudru o 20-30 g.
  • Cukrowe ozdoby tak na prawdę tylko wyglądają ładnie, w smaku niczym nie zachwycają, a ponadto do najzdrowszych też wcale nie należą (to głównie sam cukier i barwniki). Jeśli uda Wam się znaleźć ozdoby z czekolady, to takie dużo bardziej polecam.

babeczki czekoladowe z kremem pomarańczowym

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments