Przepis na pyszne babeczki udekorowane specjalnie na święto Halloween. Ciasto jest intensywnie czekoladowe z kremem o smaku pomarańczy. Pyszne i proste słodkości idealne na imprezę.
Czas przygotowania: 40 min
Czas pieczenia: 15 min
Składniki: (na 9-12 babeczek)
Ciasto:
- 2 jajka
- 100 g cukru (niecałe pół szklanki)
- szczypta soli
- 150 g maślanki (1/2 szklanki)
- 75 g oleju (1/3 szklanki)
- 120 g mąki (3/4 szklanki)
- 30 g kakao (3 łyżki)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia (5 g)
Masa:
- 100 g miękkiego masła
- 100 g cukru pudru (2/3 szklanki)
- 100 g serka śmietankowego
- 1,5 łyżeczki naturalnego olejku pomarańczowego
- barwnik pomarańczowy w żelu
- ew. 2 łyżki soku z pomarańczy
Dodatkowo:
- cukrowe lub czekoladowe dekoracje i posypka
Przygotowanie:
Ciasto:
- Jajka rozmieszaj trzepaczką z cukrem i szczyptą soli
- Dodaj maślankę a następnie olej, mieszając po dodaniu każdego składnika
- Do masy przesiej mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia, wymieszaj krótko tylko do połączenia się składników
- Formę na babeczki wyłóż papilotkami
- Nakładaj ciasto do 2/3 wysokości foremki
- Piecz przez ok. 15 min w temp. 180°C (grzałka góra-dół)
- Pozostaw do całkowitego wystudzenia
Masa:
- Miękkie masło ubij z cukrem pudrem na jasną i puszystą masę (ok. 5 min)
- Dodaj serek i dobrze zmiksuj
- Dodaj olejek z pomarańczy ew. sok z pomarańczy i barwnik, zmiksuj
- Masę przełóż do worka cukierniczego zakończonego ozdobną końcówką
- Udekoruj babeczki masą, a następnie cukrowymi ozdobami
Moje uwagi i spostrzeżenia:
- Masa jest słodka, następnym razem zmniejszyłabym ilość cukru pudru o 20-30 g.
- Cukrowe ozdoby tak na prawdę tylko wyglądają ładnie, w smaku niczym nie zachwycają, a ponadto do najzdrowszych też wcale nie należą (to głównie sam cukier i barwniki). Jeśli uda Wam się znaleźć ozdoby z czekolady, to takie dużo bardziej polecam.