Każda gospodyni ma przepis na takie podstawowe ciasto czekoladowe, które zawsze się udaje, szybko się robi i nada się na każdą okazję. Ten przepis taki właśnie jest, tutaj podany z polewą czekoladową, ale świetnie sprawdza się też jako ciasto do przełożenia masą czekoladową, taką jak tutaj.
Czas przygotowania: 15 min
Czas pieczenia: 45 min
SKŁADNIKI (na tortownicę 20-24 cm)
- 200 g mąki (1 i 1/4 szklanki)
- 150 g cukru (2/3 szklanki)
- 1 łyżeczka cukru waniliowego/ekstraktu waniliowego
- 60 g kakao (1/2 szklanki)
- 4 g proszku do pieczenia(1/2 łyżeczki)
- 8 g sody oczyszczonej (1 łyżeczka)
- szczypta soli
- 150 ml maślanki (2/3 szklanki)
- 60 ml oleju (1/4 szklanki)
- 150 ml wrzącej wody (2/3 szklanki)
Polewa czekoladowa
- 100 g czekolady gorzkiej 60 % lub mlecznej
- kilka łyżek śmietanki kremówki
PRZYGOTOWANIE
- W dużej misce połącz wszystkie sypkie składniki. Dodaj jajka, maślankę olej i na końcu wrzątek, wymieszaj trzepaczką aż nie będzie widać nierozmieszanych składników. Uwaga: nie mieszaj zbyt długo, bo ciasto straci swoją charakterystyczną strukturę, stanie się ciężkie i twarde. W cieście mogą być widoczne grudki.
- Przelej ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C (grzałka góra-dół). Piecz do suchego patyczka przez ok. 45 min.
- Polewa: Czekoladę rozpuść ze śmietanką w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Polej wystudzone ciasto.
MOJE UWAGI I SPOSTRZEŻENIA
- Ciasto upiekłam w tortownicy 20 cm i moim zdaniem do wersji z polewą lepiej użyć większej średnicy, 22 lub nawet 24 cm. Jeśli ciasto planujesz przełożyć masą, tortownica 20 cm będzie w porządku. Jeśli użyjesz większej tortownicy, pamiętaj o skróceniu czasu pieczenia, 35 min powinno wystarczyć.
- Ciasto przez dużą zawartość kakao jest raczej wytrawne, na pewno nie za słodkie. Jeśli masz ochotę na coś raczej słodkiego, rozważ przygotowanie polewy z mlecznej czekolady.
- Ilość śmietanki dodanej do polewy czekoladowej, zależy od preferencji. Ja użyłam 2-3 łyżki do czekolady gorzkiej 60 % i po wystudzeniu polewa się zestaliła w temperaturze pokojowej i przypominała raczej gęstą masę. Jeśli użyjesz mlecznej polewy pamiętaj, że ona potrzebuje o połowę mniejszego dodatku śmietanki – dodaj 1-2 łyżki lub w ogóle zrezygnuj ze śmietanki.