Ciasto czekoladowe z polewą

Każda gospodyni ma przepis na takie podstawowe ciasto czekoladowe, które zawsze się udaje, szybko się robi i nada się na każdą okazję. Ten przepis taki właśnie jest, tutaj podany z polewą czekoladową, ale świetnie sprawdza się też jako ciasto do przełożenia masą czekoladową, taką jak tutaj.

Czas przygotowania: 15 min

Czas pieczenia: 45 min

SKŁADNIKI (na tortownicę 20-24 cm)

  • 200 g mąki (1 i 1/4 szklanki)
  • 150 g cukru (2/3 szklanki)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego/ekstraktu waniliowego
  • 60 g kakao (1/2 szklanki)
  • 4 g proszku do pieczenia(1/2 łyżeczki)
  • 8 g sody oczyszczonej (1 łyżeczka)
  • szczypta soli
  • 150 ml maślanki (2/3 szklanki)
  • 60 ml oleju (1/4 szklanki)
  • 150 ml wrzącej wody (2/3 szklanki)

Polewa czekoladowa

  • 100 g czekolady gorzkiej 60 % lub mlecznej
  • kilka łyżek śmietanki kremówki

PRZYGOTOWANIE

  1. W dużej misce połącz wszystkie sypkie składniki. Dodaj jajka, maślankę olej i na końcu wrzątek, wymieszaj trzepaczką aż nie będzie widać nierozmieszanych składników. Uwaga: nie mieszaj zbyt długo, bo ciasto straci swoją charakterystyczną strukturę, stanie się ciężkie i twarde. W cieście mogą być widoczne grudki.
  2. Przelej ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C (grzałka góra-dół). Piecz do suchego patyczka przez ok. 45 min.
  3. Polewa: Czekoladę rozpuść ze śmietanką w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Polej wystudzone ciasto.

ciasto czekoladowe porcja

MOJE UWAGI I SPOSTRZEŻENIA

  • Ciasto upiekłam w tortownicy 20 cm i moim zdaniem do wersji z polewą lepiej użyć większej średnicy, 22 lub nawet 24 cm. Jeśli ciasto planujesz przełożyć masą, tortownica 20 cm będzie w porządku. Jeśli użyjesz większej tortownicy, pamiętaj o skróceniu czasu pieczenia, 35 min powinno wystarczyć.
  • Ciasto przez dużą zawartość kakao jest raczej wytrawne, na pewno nie za słodkie. Jeśli masz ochotę na coś raczej słodkiego, rozważ przygotowanie polewy z mlecznej czekolady.
  • Ilość śmietanki dodanej do polewy czekoladowej, zależy od preferencji. Ja użyłam 2-3 łyżki do czekolady gorzkiej 60 % i po wystudzeniu polewa się zestaliła w temperaturze pokojowej i przypominała raczej gęstą masę. Jeśli użyjesz mlecznej polewy pamiętaj, że ona potrzebuje o połowę mniejszego dodatku śmietanki – dodaj 1-2 łyżki lub w ogóle zrezygnuj ze śmietanki.

ciasto czekoladowe

4 komentarzy
najnowsze
najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments