Dzisiaj mam przyjemność zaprezentować Wam przepis na najlepszy tort czekoladowy pod słońcem👑. Ciasto czekoladowe jest wilgotne, mięciutkie i intensywnie czekoladowe, a masa oblepia krążki ciasta ze wszystkich stron i wprost rozpływa się w ustach. Takiego tortu czekoladowego jeszcze nie jedliście, a co jest jego dodatkowym plusem to łatwość w przygotowaniu i dosyć krótki czas wykonania.
Czas przygotowywania: 60 min
Czas pieczenia: 35 min na jeden krążek ciasta
Czas chłodzenia: kilka godz.
Składniki: (na tort o średnicy 19 cm)
Ciasto:
- 300 g mąki
- 270 g cukru
- 100 g ciemnego kakao
- 5 g proszku do pieczenia
- 12 g sody oczyszczonej
- duża szczypta soli
- 3 jajka
- 230 ml maślanki
- 230 ml wrzącej wody
- 80 ml oleju
Masa:
- 200 g miękkiego masła
- 200 g cukru pudru
- 150 g serka śmietankowego
- 1 łyżeczka cukru z wanilią lub esencji waniliowej
- 30 g kakao
- 100 g lekko gorzkiej czekolady (roztopionej w kąpieli wodnej lub w mikrofali)
Przygotowanie:
Ciasto:
- W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól
- Dodaj jajka, olej, maślankę i wrzącą wodę
- Wymieszaj do momentu aż nie będzie widać suchych składników, nie dłużej
- Podziel ciasto na trzy części i przelej do foremek o średnicy 19 cm
- Piecz przez ok 35 min w 180°C
* Jeśli nie zmieszczą Ci się trzy foremki na raz do piekarnika, możesz upiec najpierw dwa placki, a trzeci w drugiej turze. Jeśli nie masz trzech foremek potrzebnej średnicy, możesz wykorzystać np. rant. Zawsze też możesz wyjąć ciasto z foremki po upieczeniu i nałożyć kolejną porcję.
- Po upieczeniu ciasto wyjmij z foremki i studź na kratce
Masa:
- Miękkie masło i cukier puder utrzyj mikserem na jasną i puszystą masę (kilka min)
- Dodaj serek i ponownie zmiksuj
- Następnie dodaj wanilię, kakao i rozpuszczoną i wystudzoną czekoladę, zmiksuj na gładką masę
Złożenie tortu:
- Z krążków ciasta odetnij górę, tak aby były płaskie
- Pierwszy krążek ułóż na paterze, boki zabezpiecz paskami papieru do pieczenia żeby nie pobrudzić naczynia
- Na pierwszy krążek wyłóż ok. 2 duże łyżki masy i dokładnie rozprowadź
- Następnie przykryj drugim krążkiem ciasta i znów posmaruj podobną ilością masy
- Przykryj trzecim krążkiem ciasta i wyłóż na górę pozostałą część masy (powinno jej zostać odpowiednio więcej żeby posmarować wierzch i boki tortu)
- Rozsmaruj masę równą warstwą, a następnie za pomocą szpatułki zrób ozdobne wzory
- Gotowy tort wstaw do lodówki do schłodzenia na kilka godzin