Tort czekoladowy – najlepsze ciasto czekoladowe z kremem, wilgotne i intensywnie czekoladowe

Dzisiaj mam przyjemność zaprezentować Wam przepis na najlepszy tort czekoladowy pod słońcem👑. Ciasto czekoladowe jest wilgotne, mięciutkie i intensywnie czekoladowe, a masa oblepia krążki ciasta ze wszystkich stron i wprost rozpływa się w ustach. Takiego tortu czekoladowego jeszcze nie jedliście, a co jest jego dodatkowym plusem to łatwość w przygotowaniu i dosyć krótki czas wykonania.

Czas przygotowywania: 60 min

Czas pieczenia: 35 min na jeden krążek ciasta

Czas chłodzenia: kilka godz.

 

Składniki: (na tort o średnicy 19 cm)

Ciasto:

  • 300 g mąki
  • 270 g cukru
  • 100 g ciemnego kakao
  • 5 g proszku do pieczenia
  • 12 g sody oczyszczonej
  • duża szczypta soli
  • 3 jajka
  • 230 ml maślanki
  • 230 ml wrzącej wody
  • 80 ml oleju

Masa:

  • 200 g miękkiego masła
  • 200 g cukru pudru
  • 150 g serka śmietankowego
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią lub esencji waniliowej
  • 30 g kakao
  • 100 g lekko gorzkiej czekolady (roztopionej w kąpieli wodnej lub w mikrofali)

Przygotowanie:

Ciasto:

  • W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól
  • Dodaj jajka, olej, maślankę i wrzącą wodę
  • Wymieszaj do momentu aż nie będzie widać suchych składników, nie dłużej
  • Podziel ciasto na trzy części i przelej do foremek o średnicy 19 cm
  • Piecz przez ok 35 min w 180°C

* Jeśli nie zmieszczą Ci się trzy foremki na raz do piekarnika, możesz upiec najpierw dwa placki, a trzeci w drugiej turze. Jeśli nie masz trzech foremek potrzebnej średnicy, możesz wykorzystać np. rant. Zawsze też możesz wyjąć ciasto z foremki po upieczeniu i nałożyć kolejną porcję. 

  • Po upieczeniu ciasto wyjmij z foremki i studź na kratce

Masa:

  • Miękkie masło i cukier puder utrzyj mikserem na jasną i puszystą masę (kilka min)
  • Dodaj serek i ponownie zmiksuj
  • Następnie dodaj wanilię, kakao i rozpuszczoną i wystudzoną czekoladę, zmiksuj na gładką masę

Złożenie tortu:

  • Z krążków ciasta odetnij górę, tak aby były płaskie
  • Pierwszy krążek ułóż na paterze, boki zabezpiecz paskami papieru do pieczenia żeby nie pobrudzić naczynia
  • Na pierwszy krążek wyłóż ok. 2 duże łyżki masy i dokładnie rozprowadź
  • Następnie przykryj drugim krążkiem ciasta i znów posmaruj podobną ilością masy
  • Przykryj trzecim krążkiem ciasta i wyłóż na górę pozostałą część masy (powinno jej zostać odpowiednio więcej żeby posmarować wierzch i boki tortu)
  • Rozsmaruj masę równą warstwą, a następnie za pomocą szpatułki zrób ozdobne wzory
  • Gotowy tort wstaw do lodówki do schłodzenia na kilka godzin

mikser tort czekoladowy

tort lody

Dodaj komentarz

Maksymalny rozmiar zdjęcia: 4 MB. Drop file here