Przepis na pyszne ciasto marchewkowe pachnące cynamonem, pełne orzechów i słodkiej marchewki. Ciasto jest dodatkowo przełożone waniliową masą z serka kremowego.
Czas przygotowania: 45 min
Czas pieczenia: 30 min
Składniki: (na tortownicę 20 cm)
Ciasto:
- 70 g cukru (1/3 szklanki)
- 2 jajka
- szczypta soli
- 1/3 szklanki oleju
- 100 g marchewki (1 szklanka)
- 130 g mąki (3/4 szklanki)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka kakao
- 1/3 szklanki posiekanych orzechów
Masa:
- 100 g serka kremowego typu philadelphia
- 50 g miękkiego masła
- 40 g cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
* Serek i masło powinny być w temp. pokojowej
Przygotowanie:
Ciasto:
- Jajka ubij z cukrem i szczyptą soli na jasną i puszystą masę
- Wlej cienką strużką olej i wymieszaj na małych obrotach miksera
- Dodaj marchewkę
- Wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cynamonem i kakao, wymieszaj krótko mikserem
- Na koniec wsyp posiekane orzechy i wymieszaj szpatułką
- Przełóż gotowe ciasto do tortownicy której dno jest wyłożone papierem do pieczenia
- Piecz ok. 30 min w temp. 170°C do suchego patyczka
Masa:
- Zmiksuj wszystkie składniki na gładką masę
- Wystudzone ciasto przekrój na pół
- Połowę masy wyłóż na pierwszy krążek ciasta, a resztą pokryj wierzch i ew. boki ciasta
- Udekoruj wg uznania orzechami lub marchewkami z masy cukrowej