Ciasto marchewkowe z polewą z serka

Przepis na pyszne ciasto marchewkowe pachnące cynamonem, pełne orzechów i słodkiej marchewki. Ciasto jest dodatkowo przełożone waniliową masą z serka kremowego.

Czas przygotowania: 45 min

Czas pieczenia: 30 min

YouTube player

 

Składniki: (na tortownicę 20 cm)

Ciasto:

  • 70 g cukru (1/3 szklanki)
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki oleju
  • 100 g marchewki (1 szklanka)
  • 130 g mąki (3/4 szklanki)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1/3 szklanki posiekanych orzechów

Masa:

  • 100 g serka kremowego typu philadelphia
  • 50 g miękkiego masła
  • 40 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

* Serek i masło powinny być w temp. pokojowej

Przygotowanie:

Ciasto:

  • Jajka ubij z cukrem i szczyptą soli na jasną i puszystą masę
  • Wlej cienką strużką olej i wymieszaj na małych obrotach miksera
  • Dodaj marchewkę
  • Wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cynamonem i kakao, wymieszaj krótko mikserem
  • Na koniec wsyp posiekane orzechy i wymieszaj szpatułką
  • Przełóż gotowe ciasto do tortownicy której dno jest wyłożone papierem do pieczenia
  • Piecz ok. 30 min w temp. 170°C do suchego patyczka

Masa:

  • Zmiksuj wszystkie składniki na gładką masę
  • Wystudzone ciasto przekrój na pół
  • Połowę masy wyłóż na pierwszy krążek ciasta, a resztą pokryj wierzch i ew. boki ciasta
  • Udekoruj wg uznania orzechami lub marchewkami z masy cukrowej

ciasto marchewkowe z polewą

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments