Łatwe ciasto marchewkowe z orzechami i masą

Przepis na ciasto marchewkowe z orzechami, który Wam pokażę jest bardzo łatwy a jego efekt wspaniały. To ciasto zawsze kojarzyło mi się z jesienią, chyba za sprawą zniewalającego zapachu cynamonu. Jest to ciasto niezwykle wilgotne, aromatyczne i pełne orzechów, a w dodatku idealnie komponuje się z masą z serka kremowego. Zapraszam.

Ciasto marchewkowe

Składniki: (na tortownicę o średnicy 16 cm)

  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru (ok. 110 g)
  • 150 ml oleju
  • 1 szklanka mąki (ok. 160 g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 150 g startej marchewki (na średnich oczkach)
  • garść posiekanych orzechów włoskich (ok. 1/4 szklanki)

* Proporcje ciasta marchewkowego na różne wymiary tortownic:

* Proporcje ciasta marchewkowego na różne wymiary blaszek prostokątnych:

Wykonanie:

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i cynamonem.

Jajka ubij z cukrem na puszystą i jasną masę. Zajmie to ok. 10 min więc jeśli posiadasz robot stacjonarny to polecam go użyć.

Ustaw średnie obroty miksera i wlej cienką strużką olej. Wsyp startą marchewkę i krótko zmiksuj.

Dodaj sypkie składniki i krótko zmiksuj na wolnych obrotach. Odłóż mikser i zamieszaj kilka razy szpatułką, żeby się upewnić że wszystko jest dobrze wymieszane.

Przełóż ciasto do tortownicy o średnicy 16 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 170°C przez 40-50 min lub do suchego patyczka.

Upieczone ciasto pozostaw w wyłączonym i lekko uchylonym piekarniku przez godzinę, następnie wyjmij i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

Zapraszam do obejrzenia filmu jak wykonać ciasto marchewkowe:

YouTube player

 

Masa z serka kremowego

Składniki: (na tortownicę o średnicy 16 cm)

  • 150 g miękkiego masła
  • 120 g cukru pudru
  • 150 g serka kremowego śmietankowego

* Proporcje masy na różne wymiary tortownic:

masa cream cheese tortownice

* Proporcje masy na różne wymiary blaszek prostokątnych:

masa cream cheese blaszki

Wykonanie:

Masło utrzyj z cukrem pudrem na jasną i puszystą masę (ok. 10 min). Dodaj serek i zmiksuj krótko na wysokich obrotach miksera.

Przełożenie ciasta i dekoracja:

Ciasto marchewkowe przekrój na dwa blaty, nierówny wierzch odetnij i pokrusz na drobne kawałki.

Ciasto przełóż grubą warstwą masy. Resztę masy użyj do posmarowania brzegów i wierzchu ciasta, możesz też zostawić odrobinę do wykonania dekoracji na wierzchu (za pomocą worka cukierniczego).

Brzegi ciasta obsyp okruszkami ciasta.

Wierzch możesz ozdobić resztą masy, orzechami lub inaczej wg własnego uznania.

ciasto marchewkowe

37 komentarzy
najnowsze
najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments