Pyszne ciasto bananowe, które sprawdzi się idealnie zanim nadejdzie sezon na polskie świeże owoce. Zapraszam do obejrzenia wideo:
Składniki:
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1/2 szklanki oleju
- 3 dojrzałe banany
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- garść posiekanych orzechów włoskich (ok. 50 g)
Wykonanie:
Jajka ubij mikserem z cukrami na jasną i puszystą masę, około 3 min. Wlej olej i połącz szybko mikserem na małych obrotach. Banany obierz ze skórki i rozdrobnij za pomocą widelca. Dodaj do masy jajecznej. Wsyp mąkę i sodę oczyszczoną i połącz krótko mikserem tylko do momentu wchłonięcia się mąki. Dodaj orzechy i wymieszaj szpatułką. Gotowe ciasto przełóż do tortownicy o średnicy ok. 22 cm i upiecz w 180°C przez ok 30-40 min.
Wskazówki:
- Ciasto jest słodkie, jeśli lubisz mniej słodkie desery zmniejsz ilość cukru do 3/4 szklanki lub nawet mniej.