Ciasto bananowe

Pyszne ciasto bananowe, które sprawdzi się idealnie zanim nadejdzie sezon na polskie świeże owoce. Zapraszam do obejrzenia wideo:

YouTube player

 

Składniki:

  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3 dojrzałe banany
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • garść posiekanych orzechów włoskich (ok. 50 g)

Wykonanie:

Jajka ubij mikserem z cukrami na jasną i puszystą masę, około 3 min. Wlej olej i połącz szybko mikserem na małych obrotach. Banany obierz ze skórki i rozdrobnij za pomocą widelca. Dodaj do masy jajecznej. Wsyp mąkę i sodę oczyszczoną i połącz krótko mikserem tylko do momentu wchłonięcia się mąki. Dodaj orzechy i wymieszaj szpatułką. Gotowe ciasto przełóż do tortownicy o średnicy ok. 22 cm i upiecz w 180°C przez ok 30-40 min.

Wskazówki:

  • Ciasto jest słodkie, jeśli lubisz mniej słodkie desery zmniejsz ilość cukru do 3/4 szklanki lub nawet mniej.
8 komentarzy
najnowsze
najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments