Chlebek bananowy z czekoladą

Przepis na ten chlebek bananowy rozłożył mnie na łopatki, jest tak przepyszny! Ciasto jest bogate, pełne orzechów i kawałków czekolady. Idealnie nadaje się na drugie śniadanie lub jako wzmocnienie w czasie dużego wysiłku, np. wycieczki w góry. Dodatkowo jest bez glutenu i bez cukru, samo zdrowie 🙂 A jakby jego zalet było komuś jeszcze za mało: nie wymaga użycia miksera i robi się go błyskawicznie!

Czas przygotowania: 15 min

Czas pieczenia: 55-75 min

YouTube player

 

Składniki: (na keksówkę 22×8 cm, przelicznik na inne foremki znajdziesz tutaj)

  • 160 g zmielonych płatków owsianych
  • 60 g mąki migdałowej
  • 30 g skrobi ziemniaczanej
  • 70 g mieszanki bezglutenowej do wypieków (użyłam Schar)
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 3 duże dojrzałe banany lub 4 mniejsze
  • 6 łyżek erytrolu (80 g) lub 5 łyżek cukru najlepiej brązowego
  • 2 jajka
  • 80 ml oleju
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki miodu
  • 50 g orzechów włoskich
  • 100 g czekolady (użyłam pół na pół mleczną i gorzką)
  • Dodatkowo: banan do dekoracji

Przygotowanie:

  • Orzechy i czekoladę posiekaj na małe kawałki
  • Jajka roztrzep w dużej misce z erytrolem/cukrem i szczyptą soli
  • Banany obierz i rozgnieć widelcem na małe kawałki
  • Do jajek dodaj olej, miód, jogurt, rozgniecione banany i dobrze połącz trzepaczką
  • W osobnej misce połącz wszystkie sypkie składniki: mąki, sodę i cynamon
  • Wsyp sypkie składniki do masy jajecznej i wymieszaj trzepaczką tylko do połączenia się składników
  • Na koniec wsyp posiekane orzechy i czekoladę (zostaw niewielką ilość do dekoracji), wymieszaj szpatułką tylko do połączenia
  • Przełóż ciasto do foremki posmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką
  • Banana przeznaczonego do dekoracji przetnij wzdłuż i połóż na wierzchu ciasta, posyp pozostałymi orzechami i czekoladą
  • Piecz w temp. 165°C (grzałka góra-dół) do suchego patyczka przez ok. 55-75 min

Moje uwagi i spostrzeżenia:

  • Możesz użyć mąki pszennej zamiast mieszanki mąk bezglutenowych. Dodaj wtedy 250 g mąki, dodatkowo polecam użycie pół na pół mąki pełnoziarnistej, wtedy ciasto wychodzi bogatsze w smaku i zdrowsze.
  • Raczej nie przekraczaj czasu pieczenia 75 min, chyba że patyczek jest wyraźnie mokry po sprawdzeniu. Jeśli tylko nieco się lepi, ciasto jest już upieczone, duża ilość bananów sprawia że ciasto docelowo jest wilgotne i nieco lepkie.

chlebek bananowy bez glutenu

2 komentarzy
najnowszy
najstarszy
Inline Feedbacks
View all comments