Ciasto marchewkowo-bananowe

Przepis na zdrowe ciasto marchewkowo-bananowe, z płatkami owsianymi, orzechami i miodem. Słodycz ciasta została uzyskana w większości z marchewki i bananów dzięki czemu można było zdecydowanie ograniczyć dodawany cukier.

YouTube player

 

SKŁADNIKI (na keksówkę 22×8)

  • 160 g płatków owsianych
  • 100 g mąki tortowej lub bezglutenowej lub pół na pół
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 3 jajka M
  • 4 łyżki cukru (60 g)
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 80 ml oleju
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki miodu
  • 2 dojrzałe banany sporej wielkości
  • 1 duża marchewka (po starciu ok. 100 g)
  • 50 g orzechów włoskich

Dekoracja

  • tabliczka czekolady
  • garść posiekanych orzechów

PRZYGOTOWANIE

  1. Orzechy posiekaj, marchewkę obierz i zetrzyj na drobnych oczkach, banany rozgnieć widelcem, płatki owsiane zmiel na mąkę.
  2. W misce wymieszaj zmielone płatki owsiane, mąkę, cynamon i sodę. Do drugiej miski wbij jajka, dodaj cukier, szczyptę soli, wanilię i wymieszaj trzepaczką. Dodaj jogurt i olej, wymieszaj. Dodaj banany i marchewkę, wymieszaj. Wsyp suche składniki i wymieszaj szpatułką tylko do połączenia. Na koniec dodaj posiekane orzechy.
  3. Ciasto przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 50 min do suchego patyczka (grzałka góra-dół).
  4. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Polej wystudzone ciasto i posyp orzechami.

ciasto marchewkowe fit

ciasto bananowe marchewkowe

ciasto marchewkowo bananowe1

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments