Przepis na zdrowe ciasto marchewkowo-bananowe, z płatkami owsianymi, orzechami i miodem. Słodycz ciasta została uzyskana w większości z marchewki i bananów dzięki czemu można było zdecydowanie ograniczyć dodawany cukier.
SKŁADNIKI (na keksówkę 22×8)
- 160 g płatków owsianych
- 100 g mąki tortowej lub bezglutenowej lub pół na pół
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 3 jajka M
- 4 łyżki cukru (60 g)
- szczypta soli
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 80 ml oleju
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki miodu
- 2 dojrzałe banany sporej wielkości
- 1 duża marchewka (po starciu ok. 100 g)
- 50 g orzechów włoskich
Dekoracja
- tabliczka czekolady
- garść posiekanych orzechów
PRZYGOTOWANIE
- Orzechy posiekaj, marchewkę obierz i zetrzyj na drobnych oczkach, banany rozgnieć widelcem, płatki owsiane zmiel na mąkę.
- W misce wymieszaj zmielone płatki owsiane, mąkę, cynamon i sodę. Do drugiej miski wbij jajka, dodaj cukier, szczyptę soli, wanilię i wymieszaj trzepaczką. Dodaj jogurt i olej, wymieszaj. Dodaj banany i marchewkę, wymieszaj. Wsyp suche składniki i wymieszaj szpatułką tylko do połączenia. Na koniec dodaj posiekane orzechy.
- Ciasto przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 50 min do suchego patyczka (grzałka góra-dół).
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Polej wystudzone ciasto i posyp orzechami.