Dziś przepis na kultowe amerykańskie ciasto brownie, super czekoladowe i wilgotne. Przepis jest banalnie prosty, brownie nie wybacza tylko jednej rzeczy – zbyt długiego pieczenia. Uwaga! To brownie jest uzależniające, można je jeść kawałek za kawałkiem i nawet się nie zorientujesz jak zniknie cała blaszka!
Czas przygotowania: 20 min
Czas pieczenia: 18 min
Składniki: (na blaszkę 15×15 cm, tutaj przelicznik na inne formy)
- 75 g masła
- 75 g gorzkiej czekolady (ok. 60%)
- 1 jajko
- 95 g drobnego cukru
- szczypta soli
- 50 g mąki
Przygotowanie:
- Masło rozpuść w garnuszku
- Jajko zmiksuj krótko z cukrem i szczyptą soli
* Tylko ok. 3 min żeby jajko nie ubiło się na sztywno, a jedynie trochę „podbiło”, cukier nie musi się całkowicie rozpuścić. Można też użyć trzepaczki zamiast miksera.
- Do rozpuszczonego masła dodaj czekoladę, odstaw na kilka minut a potem wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia się czekolady
- Połącz obie masy
- Dodaj mąkę i zmiksuj do połączenia
- Przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia
- Piecz ok. 18 min w piekarniku nagrzanym do 160°C
* Na wierzchu powinna utworzyć się błyszcząca skorupka. Ciasto będzie nadal płynne w środku i będzie lepić się do patyczka. Takie ma być po upieczeniu brownie, dłuższe pieczenie sprawi że ciasto będzie twarde i suche.
- Po wystudzeniu pokrój na małe kwadraty