Przepis na najlepsze brownie

Dziś przepis na kultowe amerykańskie ciasto brownie, super czekoladowe i wilgotne. Przepis jest banalnie prosty, brownie nie wybacza tylko jednej rzeczy – zbyt długiego pieczenia. Uwaga! To brownie jest uzależniające, można je jeść kawałek za kawałkiem i nawet się nie zorientujesz jak zniknie cała blaszka!

Czas przygotowania: 20 min

Czas pieczenia: 18 min

YouTube player

 

Składniki: (na blaszkę 15×15 cm, tutaj przelicznik na inne formy)

  • 75 g masła
  • 75 g gorzkiej czekolady (ok. 60%)
  • 1 jajko
  • 95 g drobnego cukru
  • szczypta soli
  • 50 g mąki

Przygotowanie:

  • Masło rozpuść w garnuszku
  • Jajko zmiksuj krótko z cukrem i szczyptą soli

* Tylko ok. 3 min żeby jajko nie ubiło się na sztywno, a jedynie trochę „podbiło”, cukier nie musi się całkowicie rozpuścić. Można też użyć trzepaczki zamiast miksera.

  • Do rozpuszczonego masła dodaj czekoladę, odstaw na kilka minut a potem wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia się czekolady
  • Połącz obie masy
  • Dodaj mąkę i zmiksuj do połączenia
  • Przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia
  • Piecz ok. 18 min w piekarniku nagrzanym do 160°C

* Na wierzchu powinna utworzyć się błyszcząca skorupka. Ciasto będzie nadal płynne w środku i będzie lepić się do patyczka. Takie ma być po upieczeniu brownie, dłuższe pieczenie sprawi że ciasto będzie twarde i suche.

  • Po wystudzeniu pokrój na małe kwadraty

brownie z czekoladą

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments