Sernik czekoladowy z wiśniami bez pieczenia

Intensywnie czekoladowy, kremowy sernik na zimno z dodatkiem wiśni nasączonych alkoholem. Przepis jest bardzo prosty i szybki a większość czasu potrzebna jest tylko do dobrego schłodzenia sernika.

Czas przygotowywania: 45 min (plus czas potrzebny na chłodzenie sernika, min 7 godzin)

YouTube player

 

Składniki: (na tortownicę 16 cm)

Spód:

  • 50 g herbatników maślanych
  • 2 łyżeczki kakao
  • 30 g masła

Masa serowa:

  • 200 g zmielonego twarogu (może być z wiaderka)
  • 250 g mascarpone
  • pół szklanki cukru pudru (110 g)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 150 g czekolady gorzkiej lub pół na pół mlecznej i gorzkiej
  • 150 g zimnej śmietanki 30 %
  • 150 g wiśni z nalewki lub wiśni w syropie lub 200 g świeżych czereśni

* Twaróg i mascarpone muszą być w temperaturze pokojowej, w innym razie w połączeniu z czekoladą mogą powstać grudki. Około dwie godziny przed przygotowywaniem sernika wyjmij te składniki z lodówki.

Polewa:

  • 50 g czekolady gorzkiej lub pół na pół mlecznej i gorzkiej
  • 40-50 g śmietanki 30 % (w zależności od użytej czekolady: 40 g jeśli użyjesz pół na pół mlecznej i gorzkiej lub 50 g jeśli użyjesz tylko gorzkiej)

Przygotowanie:

Wiśnie lub czereśnie:

  • Polecam użyć wiśni z nalewki lub wiśni w syropie, które należy odsączyć na sitku. Alternatywnie możesz użyć czereśni, które umyj i wydryluj a następnie zalej pół szklanki wódki i odstaw na godzinę, po czym starannie odsącz na sitku.

* Wiśnie z nalewki sprawdzą się tutaj najlepiej. 

* Możesz też zrobić sernik w wersji bez wiśni czy czereśni, wtedy będzie jednolicie czekoladowy.

Spód:

  • Herbatniki zmiel na proszek (np. w blenderze), dodaj kakao oraz roztopione masło i wymieszaj aż powstanie tekstura mokrego piasku.

* Możesz też użyć herbatników kakaowych, wtedy nie dodaj już kakao.

  • Powstałą masę wysyp na tortownicę, której dno wyłożone jest papierem do pieczenia i ugnieć łyżką do powstania zwartego spodu. Włóż tortownicę do lodówki.

* Boków nie wykładaj papierem jest to zbędne ponieważ papier później wilgotnieje od sernika i ciężko go później oddzielić bez naruszania formy sernika.

Masa serowa:

  • Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej lub w mikrofali, odstaw do przestygnięcia.
  • Twaróg i mascarpone zmiksuj z cukrem pudrem i wanilią tylko do połączenia się składników.
  • Dodaj nieco przestudzoną czekoladę i ponownie zmiksuj na jednolitą masę.
  • Dodaj odsączone wiśnie lub czereśnie i wymieszaj szpatułką.
  • Schłodzoną śmietankę 30 % ubij na prawie sztywną masę. Dodaj partiami do masy serowej i wymieszaj szpatułką do otrzymania jednolitej masy.
  • Masę wyłóż na schłodzony wcześniej spód i wyrównaj, wstaw do lodówki na min. 6 godzin.

Polewa:

  • Czekoladę i śmietankę rozpuść w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Odstaw aż będzie miała letnią temperaturę.
  • Wylej na wierzch sernika i rozprowadź kręcąc tortownicą.
  • Wstaw do lodówki aż polewa stężeje (na ok. 1 godzinę).

Wskazówki:

  • Sernik z tych proporcji wychodzi bardzo wysoki (ok. 6 cm), możesz zrobić go w większej tortownicy, będzie wtedy nieco niższy. Pamiętaj tylko o zwiększeniu proporcji składników potrzebnych na wykonanie spodu!

sernik na zimno

7 komentarzy
najnowszy
najstarszy
Inline Feedbacks
View all comments