Prosty i szybki torcik o intensywnym aromacie cytryny. Lekki i bez cukru, a na górze polewa w stylu drip cake z gorzkiej czekolady.
Zapraszam do obejrzenia wideo: Jak zrobić drip cake. Torcik cytrynowy w stylu drip cake (bez cukru)
Ciasto
Składniki: (na tortownicę 16 cm)
- 2 jajka
- 100g miodu
- skórka z 1 cytryny
- łyżka soku z cytryny
- łyżeczka ekstraktu cytrynowego
- 150 ml oleju
- 150g kwaśnej śmietany
- 150g mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Jajka, miód, skórkę, sok i ekstrakt z cytryny połącz za pomocą trzepaczki. Następnie dodaj olej i śmietanę, wymieszaj do jednolitej masy. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj do reszty składników. Wymieszaj łyżką tylko do wchłonięcia się mąki, ewentualne grudki są pożądane. Piecz w 180°C przez ok. 25 min lub do suchego patyczka. Nie piecz dłużej niż to konieczne, bo ciasto wyjdzie suche. Odstaw do całkowitego wystudzenia.
Masa śmietanowa
Składniki:
- 500 ml słodkiej śmietanki 30 lub 36%
- 250g serka mascarpone
- 2 łyżki ksylitolu
- fix do śmietanki
Wykonanie:
Śmietankę, mascarpone i ksylitol ubij. W trakcie ubijania dodaj fix do śmietanki, jeśli dodasz go na początku, mogą pojawić się grudki. Ubij na sztywną masę. Jak dobrze ubić śmietanę zobacz w tym poście:
Tort
Ciasto przekrój na trzy części. Pierwszą warstwę ułóż na płaskim talerzu lub podkładce i zamknij w tortownicy, w której ciasto się piekło (bez dolnej blaszki, tylko obręcz). Masę śmietanową przełóż do rękawa cukierniczego i wyciśnij okrąg tuż przy brzegu tortownicy. Powstały środek posmaruj dżemem malinowym (lub innym). Dżem pokryj warstwą masy śmietanowej. Przykryj drugim krążkiem ciasta mocno dociskając, aby przykleiło się do masy. Powtórz czynności tworząc kolejną warstwę. Po złożeniu tortu, otwórz tortownicę i delikatnie ją usuń. Górę i boki tortu pokryj pozostałą masą, wyrównaj za pomącą płaskiego narzędzia. Gotowe ciasto włóż do zamrażalnika.
Drip cake
Składniki:
- 100g gorzkiej czekolady
- 120g słodkiej śmietanki
Wykonanie:
Śmietankę podgrzej aby była gorąca. Zalej nią połamaną na kawałki czekoladę i odstaw na kilka minut. Wymieszaj całość do otrzymania gładkiej polewy. Przelej do buteleczki do dekorowania, lub użyj łyżki do wykonania dripu.
Ważne: polewa nie może być za gorąca, powinna być lekko ciepła inaczej rozpuści masę. Żeby sprawdzić czy temperatura jest odpowiednia wylej trochę polewy na bok ciasta i sprawdź jak spływa, jeśli nie topi masy ani nie zastyga od razu w miejscu to jest w porządku.
Najpierw wykonaj drip (zobacz wideo), a następnie wylej resztę polewy na środek i rozprowadź za pomocą łyżki. Tort udekoruj według uznania.
Zobacz też mój poprzedni tort w stylu drip cake.