Dzisiaj przepis na tort z masą chałwową, a na nim różowy drip z białej czekolady. Nie dość, że smakuje obłędnie to jeszcze wygląda bajecznie. Myślę że każdy miłośnik chałwy będzie zachwycony.
Podstawą tortu jest oczywiście biszkopt. Polecam zrobić go w wersji kakaowej, ponieważ taki idealnie komponuje się z masą chałwową.
Biszkopt kakaowy
Sposób wykonania biszkoptu wraz ze wszystkimi wskazówkami oraz proporcjami na różne wielkości tortownic i blaszek znajdziesz w poniższym artykule:
Masa chałwowa
Składniki: (na tort o średnicy 18 cm)
- 250 g serka mascarpone
- 250 g śmietanki kremówki (30-36 %)
- 150 g chałwy waniliowej
* Proporcje masy chałwowej na różne wielkości tortownic:
Wykonanie:
Serek mascarpone i śmietankę przechowuj w lodówce, muszą być bardzo dobrze schłodzone. Chałwę pokrusz na małe kawałki i również umieść w lodówce.
Miskę do ubijania śmietany i mieszadła miksera umieść w zamrażalniku 15 min przed rozpoczęciem ubijania.
Mascarpone i chałwę przełóż do miski i zmiksuj. Zrób to krótko i na wysokich obrotach miksera. Odstaw do lodówki.
Śmietankę ubij na sztywną masę. Połącz z mascarpone i chałwą za pomocą miksera. Zmiksuj tylko do połączenia się składników.
Gotową masą chałwową przełóż blaty biszkoptu.
Masa do otynkowania tortu
Składniki: (na tort o średnicy 18 cm)
- 200 g miękkiego masła
- 200 g cukru pudru
- 200 g serka kremowego śmietankowego
* Proporcje masy do tynkowania na różne wielkości tortownic:
Wykonanie:
Masło utrzyj z cukrem pudrem na bardzo jasną i puszystą masę. Dodaj schłodzony serek i zmiksuj szybko na wysokich obrotach.
Gotową masą obłóż brzegi i wierzch ciasta, a następnie wygładź. Możesz to też zrobić w dwóch etapach: najpierw nałóż cienką warstwę masy i schłódź w lodówce aż masa stężeje (ten etap ma na celu zebranie okruszków ciasta). Następnie nałóż drugą grubszą warstwę masy i dokładnie wygładź tort.
Tak przygotowany tort włóż do zamrażalnika na 1 godzinę.
Polewa – drip
Sposób wykonania dripu wraz ze wszystkimi wskazówkami oraz wideo znajdziesz w poniższym artykule:
Obejrzyj film ze sposobem wykonania tortu z masą chałwową: