Przepis na to ciasto bardzo dobrze odwzorowuje smak popularnego batonika Bounty. Mocno kokosowe nadzienie oblane warstwą mlecznej czekolady. Ciasto jest bardzo łatwe, szybkie i nie wymaga pieczenia. Polecam!
Czas przygotowania: 30 min + czas na studzenie masy i chłodzenie ciasta
Składniki: (na blaszkę 21×21)
- 120 g herbatników oblanych z jednej strony czekoladą (np. Petitki)
- 80 g herbatników bez czekolady
* Na tą wielkość blaszki zużyłam ok. 14 szt. herbatników z czekoladą i 14 szt. herbatników bez czekolady.
Masa kokosowa:
- 50 g masła
- 350 g śmietanki 30% (200 g do rozpuszczenia czekolady + 150 g do ubicia)
- 100 g białej czekolady
- 30 g cukru pudru / 3 łyżki
- 150 g wiórków kokosowych
Polewa:
- 100 g mlecznej czekolady
- 10 g miękkiego masła / 1 łyżka
- 50 g śmietanki 30 %
* Tutaj znajdziesz proporcje składników na inne blaszki.
Przygotowanie:
- W garnku podgrzej masło i 200 g śmietanki, podgrzewaj na małym ogniu do rozpuszczenia, nie gotuj.
- Następnie wsyp białą czekoladę i odstaw na kilka minut żeby czekolada się nieco podgrzała.
- Wymieszaj dokładnie za pomocą trzepaczki, tak aby wszystkie grudki się rozpuściły.
- Dodaj cukier puder i wymieszaj.
- Na koniec wsyp wiórki kokosowe i wymieszaj.
- Odstaw masę do całkowitego wystudzenia.
- 150 g dobrze schłodzonej śmietanki ubij na sztywną pianę, połącz z wystudzoną masą kokosową za pomocą szpatułki.
- Herbatniki z czekoladą ułóż na dnie blaszki, tak aby szczelnie wypełniały całą przestrzeń (układaj je czekoladą do dołu – to bardzo ważne, bo w innym przypadku herbatniki nie zmiękną).
- Na warstwie herbatników rozsmaruj równo całą masę kokosową, przykryj warstwą herbatników bez czekolady.
- Polewa: w kąpieli wodnej rozpuść mleczną czekoladę, masło i śmietankę.
- Polej ciasto równą warstwą polewy.