Czekolada, wiśnie i bita śmietana, te trzy słowa wystarczą do opisania tortu szwarcwaldzkiego. Połączenie zjawiskowo dobre, chyba od teraz moje ulubione! A sam przepis, zdziwilibyście się ale ten tort jest łatwy do przygotowania, przynajmniej w porównaniu z innymi które miałam okazję robić 🙂
Czas przygotowania: 90 min
Czas oczekiwania: ok. 24 godz.
Czas pieczenia: 40 min (biszkopt)
Składniki: (tort na biszkopcie o średnicy 18 cm, przelicznik na inne foremki znajdziesz tutaj)
Biszkopt:
- 4 jajka
- 100 g cukru
- 4 łyżki gorącej wody
- 80 g mąki tortowej (1/2 szklanki)
- 30 g kakao
- 1 płaska łyżka skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Masa wiśniowa:
- 400 g wiśni mrożonych
- 1/2 szklanki wody
- 70 g cukru (4 łyżki)
- 1 płaska łyżka skrobi ziemniaczanej
Masa śmietanowa:
- 600 ml śmietanki kremówki 30-36%
- 1 torebka fixu do bitej śmietany
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1-2 łyżki cukru pudru
Nasączenie blatów biszkoptu:
- 50 ml soku z wiśni
- 50 ml wódki wiśniowej Kirschwasser lub wiśniówki
Dekoracja:
- ok. 50 g gotowych wiórków czekoladowych lub startej czekolady deserowej
Przygotowanie:
* Polecam pracę rozłożyć na dwa dni, pierwszego dnia upiec biszkopt i przygotować wiśnie, a następnego złożyć tort.
Biszkopt:
- Białka ubij ze szczyptą soli pod koniec dodając łyżkę cukru (z ilości przygotowanej do biszkoptu)
- Żółtka ucieraj z resztą cukru, po kilku minutach dodając gorącą wodę
- Sypkie składniki przesiej na sicie i połącz w misce
- Dodaj stopniowo sypkie składniki do żółtek, połącz mikserem
- Następnie dodaj partiami ubitą pianę z białek, mieszaj delikatnie aby nie zbić piany
- Przelej do tortownicy lub rantu, którego dno wyłożone jest papierem do pieczenia, nie wykładaj boków!
- Piecz przez ok. 40 min w temp. 160°C do suchego patyczka (grzałka góra-dół)
- Pozostaw do całkowitego wystudzenia
- Wystudzony biszkopt owiń szczelnie folią spożywczą i włóż na noc do lodówki
- Przed przekładaniem tortu zetnij górkę biszkoptu i podziel resztę na trzy równe krążki
Masa wiśniowa:
- Odłóż osiem ładnych sztuk wiśni do późniejszej dekoracji
- Resztę przesyp na patelnię, dodaj wodę i cukier i gotuj na małym ogniu przez kilka minut
- Skrobię wymieszaj z odrobiną zimnej wody, aby nie było grudek
- Wyłącz palnik pod wiśniami i wlej skrobię rozmieszaną z wodą, dokładnie wymieszaj
- Włącz palnik i doprowadź całość do zagotowania
Nasącz:
- Połącz sok i wiśniówkę/wódkę
- Jeśli nie chcesz używać alkoholu, dodaj ok. 100 ml soku wiśniowego
Masa śmietanowa:
- Miskę w której będziesz ubijać śmietanę oraz ubijaczki do miksera włóż najpierw do zamrażalnika na 15 min
- Ubij na sztywno śmietanę z usztywniaczem i cukrami, w razie potrzeby dosyp więcej cukru pudru
- Ok. 4 łyżki masy przełóż do worka cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki do późniejszej dekoracji
- Drugi worek bez końcówki również napełnij masą, za jego pomocą będzie łatwiej składać tort
Złożenie tortu:
- Na talerz lub podkładkę pod tort wyłóż niewielką ilość masy śmietanowej, posłuży do przyklejenia tortu, żeby się nie ruszał w trakcie pracy
- Użyj rantu lub obręczy od tortownicy w której piekł się biszkopt
- Na spód wyłóż pierwszy krążek biszkoptu, zamknij rant lub obręcz tortownicy
- Nasącz biszkopt obficie przygotowanym płynem
- Następnie za pomocą worka cukierniczego wyciśnij okrąg z masy śmietanowej, przy samym brzegu rantu/tortownicy
* Dzięki temu wiśnie nie pobrudzą masy w trakcie dekorowania boków tortu.
- Następnie na biszkopt wyłóż połowę masy wiśniowej i wyrównaj
- Wiśnie przykryj masą śmietanową, wyrównaj
- Następnie pierwszą warstwę przykryj kolejnym krążkiem biszkoptu, dociskając dosyć zdecydowanym ruchem
* Polecam do środkowej warstwy tortu użyć górnego wypukłego krążka biszkoptu obróconego do góry nogami, dzięki temu tort będzie płaski po złożeniu.
- Postępuj analogicznie jak przy pierwszej warstwie, czyli nasącz biszkopt, wyciśnij okrąg z masy śmietanowej, po środku wyłóż wiśnie i całość przykryj masą śmietanową
- Na górę połóż ostatni krążek biszkoptu, dociśnij
- Posmaruj go masą śmietanową
- Ściągnij rant/obręcz
- Pozostałą częścią masy śmietanowej obłóż wierzch i boki tortu, wyrównaj za pomocą szpatułek
Dekoracja tortu:
- Boki tortu obsyp wiórkami czekoladowymi
- Na wierzchu wyciśnij różyczki z odłożonego wcześniej kremu (osiem)
- Na górze każdej różyczki wciśnij odłożoną wisienkę
- Środek wypełnij wiórkami czekoladowymi, uważając aby nie posypać różyczek
- Ew. pozostałą masą śmietanową udekoruj dół tortu przy styku z podkładką/talerzem