Tort Szwarcwaldzki (Schwarzwälder Kirschtorte)

Czekolada, wiśnie i bita śmietana, te trzy słowa wystarczą do opisania tortu szwarcwaldzkiego. Połączenie zjawiskowo dobre, chyba od teraz moje ulubione! A sam przepis, zdziwilibyście się ale ten tort jest łatwy do przygotowania, przynajmniej w porównaniu z innymi które miałam okazję robić 🙂

Czas przygotowania: 90 min

Czas oczekiwania: ok. 24 godz.

Czas pieczenia: 40 min (biszkopt)

YouTube player

 

Składniki: (tort na biszkopcie o średnicy 18 cm, przelicznik na inne foremki znajdziesz tutaj)

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 100 g cukru
  • 4 łyżki gorącej wody
  • 80 g mąki tortowej (1/2 szklanki)
  • 30 g kakao
  • 1 płaska łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Masa wiśniowa:

  • 400 g wiśni mrożonych
  • 1/2 szklanki wody
  • 70 g cukru (4 łyżki)
  • 1 płaska łyżka skrobi ziemniaczanej

Masa śmietanowa:

  • 600 ml śmietanki kremówki 30-36%
  • 1 torebka fixu do bitej śmietany
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1-2 łyżki cukru pudru

Nasączenie blatów biszkoptu:

  • 50 ml soku z wiśni
  • 50 ml wódki wiśniowej Kirschwasser lub wiśniówki

Dekoracja:

  • ok. 50 g gotowych wiórków czekoladowych lub startej czekolady deserowej

Przygotowanie:

* Polecam pracę rozłożyć na dwa dni, pierwszego dnia upiec biszkopt i przygotować wiśnie, a następnego złożyć tort.

Biszkopt:

  • Białka ubij ze szczyptą soli pod koniec dodając łyżkę cukru (z ilości przygotowanej do biszkoptu)
  • Żółtka ucieraj z resztą cukru, po kilku minutach dodając gorącą wodę
  • Sypkie składniki przesiej na sicie i połącz w misce
  • Dodaj stopniowo sypkie składniki do żółtek, połącz mikserem
  • Następnie dodaj partiami ubitą pianę z białek, mieszaj delikatnie aby nie zbić piany
  • Przelej do tortownicy lub rantu, którego dno wyłożone jest papierem do pieczenia, nie wykładaj boków!
  • Piecz przez ok. 40 min w temp. 160°C do suchego patyczka (grzałka góra-dół)
  • Pozostaw do całkowitego wystudzenia
  • Wystudzony biszkopt owiń szczelnie folią spożywczą i włóż na noc do lodówki
  • Przed przekładaniem tortu zetnij górkę biszkoptu i podziel resztę na trzy równe krążki

Masa wiśniowa:

  • Odłóż osiem ładnych sztuk wiśni do późniejszej dekoracji
  • Resztę przesyp na patelnię, dodaj wodę i cukier i gotuj na małym ogniu przez kilka minut
  • Skrobię wymieszaj z odrobiną zimnej wody, aby nie było grudek
  • Wyłącz palnik pod wiśniami i wlej skrobię rozmieszaną z wodą, dokładnie wymieszaj
  • Włącz palnik i doprowadź całość do zagotowania

Nasącz:

  • Połącz sok i wiśniówkę/wódkę
  • Jeśli nie chcesz używać alkoholu, dodaj ok. 100 ml soku wiśniowego

Masa śmietanowa:

  • Miskę w której będziesz ubijać śmietanę oraz ubijaczki do miksera włóż najpierw do zamrażalnika na 15 min
  • Ubij na sztywno śmietanę z usztywniaczem i cukrami, w razie potrzeby dosyp więcej cukru pudru
  • Ok. 4 łyżki masy przełóż do worka cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki do późniejszej dekoracji
  • Drugi worek bez końcówki również napełnij masą, za jego pomocą będzie łatwiej składać tort

Złożenie tortu:

  • Na talerz lub podkładkę pod tort wyłóż niewielką ilość masy śmietanowej, posłuży do przyklejenia tortu, żeby się nie ruszał w trakcie pracy
  • Użyj rantu lub obręczy od tortownicy w której piekł się biszkopt
  • Na spód wyłóż pierwszy krążek biszkoptu, zamknij rant lub obręcz tortownicy
  • Nasącz biszkopt obficie przygotowanym płynem
  • Następnie za pomocą worka cukierniczego wyciśnij okrąg z masy śmietanowej, przy samym brzegu rantu/tortownicy

* Dzięki temu wiśnie nie pobrudzą masy w trakcie dekorowania boków tortu.

  • Następnie na biszkopt wyłóż połowę masy wiśniowej i wyrównaj
  • Wiśnie przykryj masą śmietanową, wyrównaj
  • Następnie pierwszą warstwę przykryj kolejnym krążkiem biszkoptu, dociskając dosyć zdecydowanym ruchem

* Polecam do środkowej warstwy tortu użyć górnego wypukłego krążka biszkoptu obróconego do góry nogami, dzięki temu tort będzie płaski po złożeniu.

  • Postępuj analogicznie jak przy pierwszej warstwie, czyli nasącz biszkopt, wyciśnij okrąg z masy śmietanowej, po środku wyłóż wiśnie i całość przykryj masą śmietanową
  • Na górę połóż ostatni krążek biszkoptu, dociśnij
  • Posmaruj go masą śmietanową
  • Ściągnij rant/obręcz
  • Pozostałą częścią masy śmietanowej obłóż wierzch i boki tortu, wyrównaj za pomocą szpatułek

Dekoracja tortu:

  • Boki tortu obsyp wiórkami czekoladowymi
  • Na wierzchu wyciśnij różyczki z odłożonego wcześniej kremu (osiem)
  • Na górze każdej różyczki wciśnij odłożoną wisienkę
  • Środek wypełnij wiórkami czekoladowymi, uważając aby nie posypać różyczek
  • Ew. pozostałą masą śmietanową udekoruj dół tortu przy styku z podkładką/talerzem

tort szwarcwaldzki przepis

tort czarny las

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments