Przepis na tort na Halloween z opłatkiem waflowym. Jak położyć opłatek na tort? Czy jest to trudne? Na te i inne pytania odpowiem Wam w dzisiejszym wpisie. A do tego będzie przepis na pyszny tort na czekoladowym wilgotnym cieście z masą z masła orzechowego.
Czas przygotowania: 60 min
Czas oczekiwania: min. kilka godz.
Czas pieczenia: 45-50 min
Składniki: (na tort o średnicy 20 cm, przelicznik na inne foremki znajdziesz tutaj)
Ciasto czekoladowe:
- 200 g mąki
- 50 g kakao
- 180 g cukru
- 2 g proszku do pieczenia ( 1/3 łyżeczki)
- 6 g sody oczyszczonej (1 łyżeczka)
- szczypta soli
- 2 jajka
- 150 ml maślanki
- 50 ml oleju
- 150 ml gorącej wody
Masa z masłem orzechowym:
- 150 g miękkiego masła
- 100 g cukru pudru
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 150 g serka śmietankowego
- 200 g masła orzechowego bez soli
- ew. szczypta soli
Dekoracja:
- opłatek waflowy z wybranym wydrukiem
- posypka cukrowa
Przygotowanie:
Ciasto czekoladowe:
- Sypkie składniki przesiej i połącz w dużej misce
- Dodaj mokre składniki i wymieszaj do powstania jednolitej masy (może mieć trochę grudek)
- Przelej do tortownicy, której dno wyłożone jest papierem do pieczenia
- Piecz w 180°C przez ok. 45-50 min do suchego patyczka (grzałka góra-dół)
- Po wystygnięciu zetnij najbardziej wystającą górkę z ciasta, a resztę podziel na trzy równe krążki
Masa z masłem orzechowym:
- Miękkie masło utrzyj z cukrem i esencją waniliową do białości (ok. 10 min)
- Dodaj serek i masło orzechowe (ew. szczyptę soli), zmiksuj do powstania jednolitej masy
- Odłóż trochę masy do woreczka z dekoracyjną końcówką (ok. 3-4 łyżki)
- Resztę masy podziel na trzy części, z czego jedną nieco większą na górę i boki ciasta
Tort na Halloween:
- Na paterze lub talerzu ułóż pierwszy krążek ciasta
- Rozsmaruj na nim pierwszą część masy i przykryj drugim krążkiem ciasta
- Tak samo postąp z kolejną warstwą
* Na środkową warstwę polecam użyć górnego najbardziej wypukłego krążka, który należy obrócić do góry nogami. Dzięki temu ciasto będzie maksymalnie płaskie po złożeniu.
- Górę i boki tortu pokryj dokładnie ostatnią częścią masy, użyj szpatułek do wyrównania masy (wierzch tortu powinien być płaski jak stół
Dekoracja:
- Dotnij opłatek na średnicę tortu
* Może być trochę mniejszy, pozostała przestrzeń i tak zostanie ozdobiona odłożoną masą.
- Opłatek dobrze przyciśnij, a następnie wygładź za pomocą łyżki, powinien dokładnie wszędzie przylegać, bez nierówności
- Zewnętrzną krawędź tortu udekoruj pozostawioną masą i posyp cukrową posypką
- Wstaw tort na min. kilka godz. do lodówki
Moje uwagi i spostrzeżenia:
Opłatek waflowy stanowi bardzo wdzięczną dekorację, z której zadowolone będą nie tylko dzieci. Jest to bardzo prosta dekoracja ale trzeba pamiętać o kilku zasadach:
- Tort powinien być maksymalnie płaski, dzięki temu opłatek nie będzie odstawał po bokach.
- Opłatek trzeba dobrze wygładzić za pomocą łyżki, przyklejając jednocześnie w każdym punkcie.
- Żeby dekoracja prezentowała się na prawdę efektownie, brzeg tortu należy udekorować masą.
- Producent zalecał użycie specjalnego żelu, który miałby utrwalić dekorację, ale w mojej ocenie nie ma takiej potrzeby. Opłatek trzymał się przez kilka dni kiedy jedliśmy tort i nic się z nim nie stało, nie rozpuścił się ani nie zmienił koloru.