Przepis na biszkopt który pięknie wyrasta, jest wilgotny i ma bardzo intensywny kakaowy smak. Ten biszkopt wybrałam jako mój ulubiony z pośród wielu innych receptur na biszkopt kakaowy, bo jest najsmaczniejszy i zawsze pięknie wyrasta.
Składniki: (na tortownicę o średnicy 18 cm)
- 5 jajek
- 120 g cukru (1/2 szklanki)
- 100 g mąki (2/3 szklanki)
- 30 g kakao (1/4 szklanki)
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Proporcje na różne wielkości tortownic:
* Średnia wysokość tortownicy to 7,5 cm.
* Biszkopt z podanej proporcji można przekroić na trzy blaty.
* Jeśli chcesz uzyskać naprawdę wysoki biszkopt na tort, zrób recepturę z jednego jajka więcej, przykładowo: w tortownicy 16 cm upiecz biszkopt z 5 jajek.
Proporcje na różne wielkości prostokątnych blaszek:
* Średnia wysokość blaszki to 5,5 cm.
* Biszkopt z podanej proporcji można przekroić na trzy blaty.
Jeśli nie znalazłaś/-eś rozmiaru swojej tortownicy/blaszki, napisz w komentarzu a postaram się przygotować dla Ciebie proporcje.
Wykonanie:
Mąkę, mąkę ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia wymieszaj w misce. Możesz też te składniki przesiać.
Białka oddziel od żółtek i ubij ze szczyptą soli. Gdy piana zacznie robić się gęsta i biała a mieszadła miksera zaczną zostawiać w niej ślady (zobacz film), rozpocznij dodawanie cukru. Dodaj go partiami, po około dwie łyżki, nie dodaj kolejnej części dopóki poprzednia się nie rozpuści. Żeby sprawdzić czy cukier się rozpuścił, weź odrobinę piany i potrzyj między palcami, jeśli nie wyczujesz kryształków, cukier jest rozpuszczony.
Polecam ubijanie białek na średnich obrotach, trwa to trochę dłużej ale biszkopt ładniej potem wyrasta. U mnie ubijanie białek z cukrem trwało ok. 10 min na średnich obrotach miksera.
Następnie dodaj żółtka i zmiksuj krótko na małych obrotach.
Odstaw mikser, resztę składników mieszaj za pomocą szpatułki/łyżki. Sypką mieszankę również dodaj partiami. Pamiętaj żeby Twoje ruchy były delikatne, w przeciwnym wypadku możesz zniszczyć pianę. Mieszaj tylko do połączenia się składników.
Masę przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto powinno sięgać do 3/4 wysokości tortownicy. Piecz w temperaturze 160°C do suchego patyczka. Dokładny czas zależy od Twojego piekarnika, mniej więcej powinno to zająć 40-50 min. Nie piecz dłużej niż to konieczne, bo biszkopt wyjdzie suchy.
* Biszkopt możesz też upiec w obręczy cukierniczej, która jest na tyle wysoka że boków nie trzeba wykładać papierem do pieczenia. Ta obręcz zwana też rantem cukierniczym ma jeszcze dodatkową zaletę, ma regulowaną średnicę, więc tak naprawdę zastępuje kilka różnych tortownic, czyli oszczędza miejsce w szafkach. Oprócz tego idealnie nadaje się do składania tortu, boki wychodzą równe i dzięki temu tynkowanie jest dużo mniej pracochłonne.
Biszkopt odstaw do całkowitego ostudzenia. Wypukły wierzch odkrój, resztę ciasta podziel na trzy lub cztery blaty.
Zobacz film jak wykonać idealny biszkopt kakaowy:
Moje uwagi i spostrzeżenia:
- Ciasto piecz do suchego patyczka. Wymaga to sprawdzania co jakiś czas czy biszkopt jest upieczony, ale nie należy robić tego za często bo może się to skończyć zakalcem. Ja sprawdziłam po 30 min i ciasto było nie upieczone, a następnie po 40 min i biszkopt był gotowy.
Tak przygotowany biszkopt idealnie sprawdzi się na tort z jasną masą lub jako podstawa do innych ciast.
Sprawdź też przepis na klasyczny jasny biszkopt!
Wow, wyszedł super, wyrośnięty równiuteńko, tortownica 24 cm , proporcje wg tabelki – Dzięki wielkie, przepis zanotowany w zeszyciku. Ogromne dzięki. Córa pod wrażeniem, bo zażyczyła sobie na urodziny tort czekoladowy.
Bardzo się cieszę 🙂
Witam,
Czy proporcje z 23×33 moge śmiało wziąść na blaszkę 24×35 boję sie żeby mi nie wypłynął.
Dziekuje za odpowiedź.
Jest mega . Uwielbiam . Tylko ten mi wychodzi . Dziękuję
Super 🙂
Jak proporcja na blaszkę 45×35 :)?
Dziękuje
Użyj 1,5 proporcji na blaszkę 25×40
Powinno być ok 🙂
A na blaszkę prostokątną 30×26 jakie proporcje?
Weź takie proporcje jak na blaszkę 23×33
Czy piekarnik ustawić na górę-dół, czy termoobieg?
Ja zazwyczaj piekę góra-dół
Czy z tego przepisu musi być rzucany ten biszkopt ?
Nie, możesz nie rzucać 🙂
Tort kawowy -masa do tynkowania,do masła i cukru dodać serek śmietankowy jaki { topiony czy homo}
Może być taki serek kremowy do smarowania na kanapki
Zrobilam już miliony biwzkoptow z różnych przepisów nigdy nie rośnie jest podeszwa nie mam już sił
Nie poddaj się, obejrzyj filmik i inne wideo na yt. Na pewno w końcu się uda 🙂
Czy jak chce upiec wysoki tort i dodaje jedno jajko więcej na formę to zwiększyć ilość innych składników ?
Tak, koniecznie
Czy pokaże Pani biszkopt orzechowy?
Kiedyś pewnie tak 🙂
Świetny pomysł z rozpisaniem tabeli dla różnych rozmiarów blaszek. Mega to ułatwia pracę i nie trzeba się bawić w przeliczanie. Biszkopt wychodzi bardzo puszysty i idealny do tortu.
Dziękuję 🙂
Nie wiedziałem że biszkopty są też kakaowe.
Super porady ! O ile biszkopt jasny już opanowałam prawie do perfekcji, to z kakaowym często miałam problem 🙂
Sposób wykonania jest bardzo podobny w przypadku każdego rodzaju biszkoptu 🙂