Przepis na szarlotkę z jogurtową pianką zobaczyłam już dawno i tak jak myślałam był to imponujący wypiek. Prezentuje się na prawdę elegancko i w smaku jest doskonale skomponowana, lekko kwaskowe jabłka połączone ze słodką lekką pianką, a do tego kruche ciasto, pyszna!
Czas przygotowania: 45 min
Czas pieczenia: 40 min
Składniki: (na tortownicę 20 cm, tutaj znajdziesz przelicznik na inne foremki)
Ciasto kruche:
- 100 g mąki krupczatki
- 100 g mąki tortowej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 50 g cukru pudru
- 100 g masła zimnego
- 3 żółtka
- szczypta soli
Jogurtowa pianka:
- 300 g jogurtu naturalnego gęstego
- 20 g skrobi ziemniaczanej
- 3 białka
- szczypta soli
- 100 g cukru
Masa jabłkowa:
- 400-500 g jabłek (antonówki lub szara reneta)
- 30 g cukru
- 20 g skrobi ziemniaczanej
Dodatkowo:
- 1 łyżka kaszy manny
Przygotowanie:
Ciasto kruche:
- Sypkie składniki przesiej do miski
- Zimne masło zetrzyj na tarce o grubych oczkach, obtaczając w mącę żeby się nie kleiło
- Rozdrobnij masło i rozetrzyj z sypkimi składnikami do powstania kruszonki
- Dodaj żółtka wymieszane ze szczyptą soli i zagnieć szybko gładkie ciasto
- Podziel na pół, jedną część zawiń w foliowy woreczek i schowaj do lodówki
- Drugą częścią wylep dno i boki tortownicy
- Podpiecz ciasto w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 15 min
* Polecam pieczenie z obciążeniem jak w przypadku tarty wtedy boki ciasta nie spłyną.
Jogurtowa pianka:
- Jogurt wymieszaj ze skrobią ziemniaczaną
- Białka ubij ze szczyptą soli i cukrem na lśniącą pianę (ok. 10 min)
- Połącz jogurt z ubitą pianą mieszając delikatnie
Masa jabłkowa:
- Jabłka zetrzyj na tarce o grubych oczkach
- Dodaj cukier i skrobię, dokładnie wymieszaj
Złożenie szarlotki:
- Na podpieczony spód wysyp kaszę manną i dokładnie rozprowadź
- Następnie wyłóż jabłka
- Na warstwę jabłek wyłóż jogurtową piankę
- Na górę zetrzyj drugą połowę ciasta schłodzoną w lodówce
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 40 min (grzałka góra-dół)
- Przez pierwsze 30 min studź ciasto w zamkniętym piekarniku
- Następnie nieco uchyl drzwiczki i pozostaw do całkowitego ostygnięcia
- Przed podaniem posyp ciasto cukrem pudrem