Szarlotka z jogurtem

Przepis na szarlotkę z jogurtową pianką zobaczyłam już dawno i tak jak myślałam był to imponujący wypiek. Prezentuje się na prawdę elegancko i w smaku jest doskonale skomponowana, lekko kwaskowe jabłka połączone ze słodką lekką pianką, a do tego kruche ciasto, pyszna!

Czas przygotowania: 45 min

Czas pieczenia: 40 min

YouTube player

 

Składniki: (na tortownicę 20 cm, tutaj znajdziesz przelicznik na inne foremki)

Ciasto kruche:

  • 100 g mąki krupczatki
  • 100 g mąki tortowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 50 g cukru pudru
  • 100 g masła zimnego
  • 3 żółtka
  • szczypta soli

Jogurtowa pianka:

  • 300 g jogurtu naturalnego gęstego
  • 20 g skrobi ziemniaczanej
  • 3 białka
  • szczypta soli
  • 100 g cukru

Masa jabłkowa:

  • 400-500 g jabłek (antonówki lub szara reneta)
  • 30 g cukru
  • 20 g skrobi ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • 1 łyżka kaszy manny

Przygotowanie:

Ciasto kruche:

  • Sypkie składniki przesiej do miski
  • Zimne masło zetrzyj na tarce o grubych oczkach, obtaczając w mącę żeby się nie kleiło
  • Rozdrobnij masło i rozetrzyj z sypkimi składnikami do powstania kruszonki
  • Dodaj żółtka wymieszane ze szczyptą soli i zagnieć szybko gładkie ciasto
  • Podziel na pół, jedną część zawiń w foliowy woreczek i schowaj do lodówki
  • Drugą częścią wylep dno i boki tortownicy
  • Podpiecz ciasto w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 15 min

* Polecam pieczenie z obciążeniem jak w przypadku tarty wtedy boki ciasta nie spłyną.

Jogurtowa pianka:

  • Jogurt wymieszaj ze skrobią ziemniaczaną
  • Białka ubij ze szczyptą soli i cukrem na lśniącą pianę (ok. 10 min)
  • Połącz jogurt z ubitą pianą mieszając delikatnie

Masa jabłkowa:

  • Jabłka zetrzyj na tarce o grubych oczkach
  • Dodaj cukier i skrobię, dokładnie wymieszaj

Złożenie szarlotki:

  • Na podpieczony spód wysyp kaszę manną i dokładnie rozprowadź
  • Następnie wyłóż jabłka
  • Na warstwę jabłek wyłóż jogurtową piankę
  • Na górę zetrzyj drugą połowę ciasta schłodzoną w lodówce
  • Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 40 min (grzałka góra-dół)
  • Przez pierwsze 30 min studź ciasto w zamkniętym piekarniku
  • Następnie nieco uchyl drzwiczki i pozostaw do całkowitego ostygnięcia
  • Przed podaniem posyp ciasto cukrem pudrem

szarlotka z jogurtem mikser

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments