Ciasto pleśniak z truskawkami

Kruche ciasto, bezowa pianka i truskawki to idealny przepis na pyszne sezonowe ciacho. Jest to jedna z wersji ciasta o nazwie skubaniec bądź pleśniak, tym razem z truskawkami. Robiłam to ciasto wiele razy w różnych konfiguracjach ale tym razem nie było osoby, która by nie zachwalała deseru 🙂

Czas przygotowania: 30 min

Czas pieczenia: 30 min

 

Składniki: (na blaszkę 24×24)

  • 600 g truskawek
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki drobnego cukru kryształu (110 g)
  • szczypta soli
  • 2 szklanki mąki (320 g)
  • 3/4 szklanki cukru pudru (85 g)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 140 g miękkiego masła
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 3 łyżki kaszy manny

* Tutaj znajdziesz proporcje na inne wielkości blaszek i tortownic.

Przygotowanie:

  • Truskawki umyj i osusz a następnie pozbądź się szypułek i pokrój truskawki na małe kawałki.
  • Białka oddziel od żółtek i ubij z nich pianę dodając szczyptę soli i cukier kryształ (dodaj cały cukier od razu na początku i ubijaj na średnich obrotach przez ok. 10 min, do czasu aż cały cukier się rozpuści.

* Polecam w tym momencie użyć miksera z misą lub robota planetarnego, które same będą ubijać pianę z białek, a w tym czasie można przygotować kruche ciasto.

  • Mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, cukier waniliowy wymieszaj w dużej misce, dodaj miękkie masło i wyrób do uzyskania kruszonki.
  • Dodaj żółtka i wyrabiaj. W między czasie dodaj łyżkę kwaśnej śmietany. Wyrób na jednolite, plastyczne ciasto.
  • Podziel ciasto na dwie części, jedną z nich owiń folią spożywczą i włóż do zamrażalnika.
  • Drugą częścią ciasta wylep dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, następnie ponakłuwaj je widelcem.
  • Spód posyp równą warstwą kaszy manny.
  • Na ciasto wyłóż przygotowane wcześniej truskawki i wyrównaj.
  • Na truskawki wyłóż ubitą pianę z białek, wyrównaj.
  • Wyjmij ciasto z zamrażalnika i zetrzyj je na tarce o grubych oczkach na wierzch pleśniaka.
  • Piecz w temp. 180°C przez 30 min (grzałka góra-dół).

Robiłam to ciasto w nieco zmienionej formie z dodatkiem jabłek i kakaowego ciasta a także z rabarbarem, polecam zajrzeć.

skubaniec z truskawkami

[Głosów: 13   Średnia: 4.5/5]

4 komentarze do wpisu „Ciasto pleśniak z truskawkami”

  1. Spróbujcie z czerwonymi porzeczkami! To dopiero pycha . Ciasto wyszło doskonałe, kruchutkie, piana mało opadła i jest delikatna jak chmurka. Doskonały przepis!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz


Maksymalny rozmiar zdjęcia: 4 MB.