Kruche ciasto, bezowa pianka i truskawki to idealny przepis na pyszne sezonowe ciacho. Jest to jedna z wersji ciasta o nazwie skubaniec bądź pleśniak, tym razem z truskawkami. Robiłam to ciasto wiele razy w różnych konfiguracjach ale tym razem nie było osoby, która by nie zachwalała deseru 🙂
Czas przygotowania: 30 min
Czas pieczenia: 30 min
Składniki: (na blaszkę 24×24)
- 600 g truskawek
- 4 jajka
- 1/2 szklanki drobnego cukru kryształu (110 g)
- szczypta soli
- 2 szklanki mąki (320 g)
- 3/4 szklanki cukru pudru (85 g)
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 140 g miękkiego masła
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 3 łyżki kaszy manny
* Tutaj znajdziesz proporcje na inne wielkości blaszek i tortownic.
Przygotowanie:
- Truskawki umyj i osusz a następnie pozbądź się szypułek i pokrój truskawki na małe kawałki.
- Białka oddziel od żółtek i ubij z nich pianę dodając szczyptę soli i cukier kryształ (dodaj cały cukier od razu na początku i ubijaj na średnich obrotach przez ok. 10 min, do czasu aż cały cukier się rozpuści.
* Polecam w tym momencie użyć miksera z misą lub robota planetarnego, które same będą ubijać pianę z białek, a w tym czasie można przygotować kruche ciasto.
- Mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, cukier waniliowy wymieszaj w dużej misce, dodaj miękkie masło i wyrób do uzyskania kruszonki.
- Dodaj żółtka i wyrabiaj. W między czasie dodaj łyżkę kwaśnej śmietany. Wyrób na jednolite, plastyczne ciasto.
- Podziel ciasto na dwie części, jedną z nich owiń folią spożywczą i włóż do zamrażalnika.
- Drugą częścią ciasta wylep dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, następnie ponakłuwaj je widelcem.
- Spód posyp równą warstwą kaszy manny.
- Na ciasto wyłóż przygotowane wcześniej truskawki i wyrównaj.
- Na truskawki wyłóż ubitą pianę z białek, wyrównaj.
- Wyjmij ciasto z zamrażalnika i zetrzyj je na tarce o grubych oczkach na wierzch pleśniaka.
- Piecz w temp. 180°C przez 30 min (grzałka góra-dół).
Robiłam to ciasto w nieco zmienionej formie z dodatkiem jabłek i kakaowego ciasta a także z rabarbarem, polecam zajrzeć.
Spróbujcie z czerwonymi porzeczkami! To dopiero pycha . Ciasto wyszło doskonałe, kruchutkie, piana mało opadła i jest delikatna jak chmurka. Doskonały przepis!
Mniam, aż ślinka leci 🙂
Pleśniak to moje ciasto z dzieciństwa, z truskawkami chętnie przyjmę 😉
Z truskawkami chyba najlepsze, polecam 🙂