Klasyczne maślane ciasto z truskawkami, posypane cukrem pudrem. Przepis bardzo prosty i szybki, taki wprost z babcinego zeszytu.
Czas przygotowania: 20 min
Czas pieczenia: 25 min
Składniki: (na blaszkę 24×24)
- 120 g miękkiego masła
- pół szklanki drobnego cukru (100 g)
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 3 jajka
- 1 i 1/4 szklanki mąki (200 g)
- 3 łyżki skrobi ziemniaczanej (40 g)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 600 g truskawek
* Tutaj znajdziesz proporcje na inne wielkości blaszek.
Przygotowanie:
- Truskawki umyj i osusz a następnie usuń szypułki i pokrój na połówki (lub na mniejsze części jeśli truskawki są duże).
- Masło utrzyj z cukrami na jasną i puszystą masę (ok. 5 min).
- Dodaj pojedynczo jajka, po każdym miksując przez chwilę.
- Mąkę połącz ze skrobią i proszkiem do pieczenia i przesiej do masy maślanej.
- Wymieszaj na jednolite ciasto za pomocą szpatułki lub miksera.
- Wyłóż ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównaj.
- Na wierzchu poukładaj truskawki wciskając je lekko w ciasto.
- Piecz w temperaturze 180°C przez ok. 25 min, do suchego patyczka (grzałka góra-dół).