Przepis na pyszne sezonowe ciasto z rabarbarem, wspaniałe połączenie słodkiego kruchego ciasta, puszystej pianki i kwaskowego rabarbaru. Koniecznie wykorzystajcie sezon na rabarbar żeby zrobić to ciacho, polecam!
Czas przygotowania: 30 min
Czas pieczenia: 30 min
Składniki: (na blaszkę 21×21)
- 140 g miękkiego masła
- 4 jajka
- 2 szklanki mąki / 320 g
- 3/4 szklanki cukru pudru / 85 g
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1/2 szklanki drobnego cukru kryształu / 110 g
- 500 g rabarbaru
- sól
- cynamon
- bułka tarta
- ewentualnie: łyżka kwaśnej śmietany
* Tutaj znajdziesz proporcje na inne wielkości blaszek i tortownic.
Przygotowanie:
- Rabarbar obierz i pokrój na małe kawałki. Oprósz niewielką ilością cynamonu i wymieszaj.
- Oddziel białka od żółtek. Do białek dodaj szczyptę soli i cukier kryształ, ubijaj przez ok. 10 min aż cały cukier się rozpuści.
* Polecam w tym momencie użyć miksera z misą lub robota planetarnego, które same będą ubijać pianę z białek, a w tym czasie można przygotować kruche ciasto.
- Na ciasto kruche: mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, cukier waniliowy wymieszaj w dużej misce, dodaj miękkie masło i wyrób do uzyskania kruszonki.
- Żółtka połącz ze szczyptą soli i wlej do reszty składników. Mieszaj na początku za pomocą łyżki, a następnie wyrób dłońmi na jednolite ciasto. Jeśli ciasto będzie zbyt suche dodaj łyżkę śmietany.
- Dno formy wylep połową ciasta, ponakłuwaj widelcem. Posyp ciasto bułką tartą (na tą wielkość blaszki 2 łyżki wystarczy), która wchłonie nadmiar soku z rabarbaru.
- Na ciasto wyłóż przygotowany wcześniej rabarbar i ubitą pianę z białek.
- Na wierzch wyłóż pozostałą część ciasta, odrywaj małe kawałki ciasta i spłaszczaj za pomocą dłoni, przykryj w taki sposób całą pianę.
* Możesz też zetrzeć ciasto na tarce o grubych otworach.
- Piecz w temp. 180°C przez 30 min (grzałka góra-dół).
- Po upieczeniu posyp cukrem pudrem.
Czy mogę ciasto zrobić z innymi owocami?
Jasne, polecam użycie owoców kwaskowych żeby kontrastowały ze słodką pianką
Czy ciasto po upieczeniu musi być w lodówce?
Nie
Czemu opada mi pianka? Co robię źle..
Białka ubite naprawdę na sztywno. Podczas pieczenia rosło, rosło – później opadło..
Spróbuj nie ubijać piany na sztywno jak na bezę, tylko na taką piankę 'soft peaks’ wtedy mniej opada po upieczeniu.