Ciasto z truskawkami i galaretką bez pieczenia

Przepis na ciasto, którego bazą są biszkopty, dzięki czemu oszczędzisz czas potrzebny na pieczenie biszkoptu. Ciasto jest lekkie i bardzo łatwe w przygotowaniu, doskonale sprawdzi się na upalny dzień.

Czas przygotowania: 25 min + czas potrzebny do wystudzenia galaretki

Czas chłodzenia przed podaniem: min. kilka godz., najlepiej cała noc

YouTube player

 

SKŁADNIKI (na blaszkę 24×24 cm)

  • ok. 300 g podłużnych biszkoptów
  • 500 ml śmietanki 30-36 %
  • 250 g serka mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki żelatyny (20 g)
  • 500 g truskawek
  • 1 galaretka truskawkowa

* Śmietanka i mascarpone powinny być dobrze schłodzone.

PRZYGOTOWANIE

  1. Galaretkę rozpuść w 400 ml gorącej wody, odstaw do wystudzenia.
  2. Truskawki umyj, obierz i pokrój na połówki.
  3. Blaszkę wyłóż folią spożywczą.
  4. Wstaw miskę i ubijaczki od miksera do zamrażalnika na ok. 15 min.
  5. Żelatynę zalej kilkoma łyżkami zimnej wody i odstaw na kilka minut do napęcznienia. Następnie rozpuść w mikrofali. Możesz też rozpuścić żelatynę na kuchence, dodaj wtedy 3 łyżki śmietanki lub mleka i pamiętaj, aby płomień był mały. Nie doprowadzaj żelatyny do zagotowania, bo wtedy straci właściwości żelujące.
  6. Do zimnej miski przelej śmietankę, dodaj mascarpone, cukier puder, wanilię i ubij na sztywny krem. Pod koniec ubijania wlej przestudzoną ale nadal płynną żelatynę.
  7. Na dnie blaszki ułóż warstwę biszkoptów. Następnie rozsmaruj na nich 2/3 masy śmietanowej. Ułóż drugą warstwę biszkoptów i posmaruj je pozostałą masą. W masę powciskaj połówki truskawek, rozcięciem do dołu. Zalej całość tężejącą galaretką.
  8. Wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc.

ciasto z truskawkami i galaretką na biszkoptach

ciasto z truskawkami i galaretką

2 komentarzy
najnowsze
najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments