Przepis na ciasto, którego bazą są biszkopty, dzięki czemu oszczędzisz czas potrzebny na pieczenie biszkoptu. Ciasto jest lekkie i bardzo łatwe w przygotowaniu, doskonale sprawdzi się na upalny dzień.
Czas przygotowania: 25 min + czas potrzebny do wystudzenia galaretki
Czas chłodzenia przed podaniem: min. kilka godz., najlepiej cała noc
SKŁADNIKI (na blaszkę 24×24 cm)
- ok. 300 g podłużnych biszkoptów
- 500 ml śmietanki 30-36 %
- 250 g serka mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2 łyżki żelatyny (20 g)
- 500 g truskawek
- 1 galaretka truskawkowa
* Śmietanka i mascarpone powinny być dobrze schłodzone.
PRZYGOTOWANIE
- Galaretkę rozpuść w 400 ml gorącej wody, odstaw do wystudzenia.
- Truskawki umyj, obierz i pokrój na połówki.
- Blaszkę wyłóż folią spożywczą.
- Wstaw miskę i ubijaczki od miksera do zamrażalnika na ok. 15 min.
- Żelatynę zalej kilkoma łyżkami zimnej wody i odstaw na kilka minut do napęcznienia. Następnie rozpuść w mikrofali. Możesz też rozpuścić żelatynę na kuchence, dodaj wtedy 3 łyżki śmietanki lub mleka i pamiętaj, aby płomień był mały. Nie doprowadzaj żelatyny do zagotowania, bo wtedy straci właściwości żelujące.
- Do zimnej miski przelej śmietankę, dodaj mascarpone, cukier puder, wanilię i ubij na sztywny krem. Pod koniec ubijania wlej przestudzoną ale nadal płynną żelatynę.
- Na dnie blaszki ułóż warstwę biszkoptów. Następnie rozsmaruj na nich 2/3 masy śmietanowej. Ułóż drugą warstwę biszkoptów i posmaruj je pozostałą masą. W masę powciskaj połówki truskawek, rozcięciem do dołu. Zalej całość tężejącą galaretką.
- Wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc.