Błyskawiczne ptasie mleczko dla zabieganych

Bardzo szybki i ekstremalnie prosty przepis na pyszny letni deser. Można go przygotować w wielu wersjach smakowych, zmieniając rodzaj galaretki. Można również użyć różnych dekoracji np. świeżych owoców zalanych galaretką.

Czas przygotowania: 30 min

Czas chłodzenia: kilka godzin

YouTube player

 

Składniki: (na blaszkę 21×21)

  • ok. 15 szt. okrągłych biszkoptów (75 g)
  • 2 galaretki o wybranym smaku
  • 500 ml śmietanki 36%

Polewa:

    • 100 g czekolady mlecznej
    • 100 g śmietanki kremówki
    • 1 łyżeczka masła



Przygotowanie:

  • Galaretki rozpuść w 500 ml gorącej wody, odstaw do wystygnięcia.
  • Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i na jej dnie ułóż warstwę biszkoptów.
  • Śmietankę ubij na prawie sztywną masę i wlej zimną galaretkę, zmiksuj do uzyskania jednolitej masy.
  • W razie potrzeby miskę z masą wstaw do lodówki, aż masa zacznie nieco tężeć (ok. kilka minut wystarczy).
  • Tężejącą masę wylej na spód wyłożony biszkoptami, wstaw do lodówki.
  • W tym czasie przygotuj polewę: wszystkie składniki rozpuść w kąpieli wodnej lub w mikrofali, odstaw aż polewa nieco ostygnie.
  • Ostudzoną polewą polej stężałe ptasie mleczko.

Wskazówki:

  • Ciasto jest umiarkowanie słodkie, jeśli lubisz nieco słodsze desery dodaj do masy łyżkę cukru pudru.
  • Zamiast polewy ptasie mleczko możesz zalać galaretką lub posypać startą czekoladą.

ptasie mleczko z galaretki

21 komentarzy
najnowsze
najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments