Bardzo szybki i ekstremalnie prosty przepis na pyszny letni deser. Można go przygotować w wielu wersjach smakowych, zmieniając rodzaj galaretki. Można również użyć różnych dekoracji np. świeżych owoców zalanych galaretką.
Czas przygotowania: 30 min
Czas chłodzenia: kilka godzin
Składniki: (na blaszkę 21×21)
- ok. 15 szt. okrągłych biszkoptów (75 g)
- 2 galaretki o wybranym smaku
- 500 ml śmietanki 36%
Polewa:
-
- 100 g czekolady mlecznej
- 100 g śmietanki kremówki
- 1 łyżeczka masła
Przygotowanie:
- Galaretki rozpuść w 500 ml gorącej wody, odstaw do wystygnięcia.
- Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i na jej dnie ułóż warstwę biszkoptów.
- Śmietankę ubij na prawie sztywną masę i wlej zimną galaretkę, zmiksuj do uzyskania jednolitej masy.
- W razie potrzeby miskę z masą wstaw do lodówki, aż masa zacznie nieco tężeć (ok. kilka minut wystarczy).
- Tężejącą masę wylej na spód wyłożony biszkoptami, wstaw do lodówki.
- W tym czasie przygotuj polewę: wszystkie składniki rozpuść w kąpieli wodnej lub w mikrofali, odstaw aż polewa nieco ostygnie.
- Ostudzoną polewą polej stężałe ptasie mleczko.
Wskazówki:
- Ciasto jest umiarkowanie słodkie, jeśli lubisz nieco słodsze desery dodaj do masy łyżkę cukru pudru.
- Zamiast polewy ptasie mleczko możesz zalać galaretką lub posypać startą czekoladą.