Pyszne ciasto cappuccino dla miłośników kawowego smaku. Z powodzeniem to ciasto można przygotować w wersji bez pieczenia, zastępując blaty biszkoptu podłużnymi biszkoptami ze sklepu.
Czas przygotowywania: 80 min
Czas pieczenia: 20-25 min (biszkopt)
Ilość porcji: ok. 30-40 małych kawałków

SKŁADNIKI (z tych proporcji wychodzi ciasto o wymiarach 19×34 cm)
Biszkopt
- 6 jajek
- 200 g cukru drobnego
- szczypta soli
- 2 łyżki oleju
- 240 g mąki
* Jajka powinny mieć temp. pokojową.
Masa śmietanowa
- 500 ml śmietanki 36 %
- 250 g mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżka żelatyny (8 g) + 2 łyżki śmietanki słodkiej
- 1 czekolada biała
* Śmietankę i mascarpone należy dobrze schłodzić.
Poncz
- 7 łyżek cappuccino waniliowego
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 1/2 l gorącej wody
Dodatkowo
- 180 g biszkoptów podłużnych
- kilka kostek gorzkiej czekolady (ok. 50 g)
PRZYGOTOWANIE
Biszkopt
- Dno blaszki piekarnikowej o wymiarach ok. 38×34 wyłóż papierem do pieczenia.
- Jajka ubij z cukrem i szczyptą soli na jasną i puszystą masę.
- Wlej olej i zmiksuj.
- Mąkę przesiej i dodaj w 2-3 turach do jajek, wymieszaj ręcznie mieszadłem od miksera/trzepaczką.
- Wylej ciasto na przygotowaną blaszkę, wyrównaj.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 160° (grzałka góra-dół) przez ok. 20-25 min.
- Pozostaw do całkowitego ostudzenia w blaszce.
- Po wystudzeniu podziel na dwie równe części wzdłuż krótszego boku. W efekcie powinny wyjść dwa placki, każdy o wymiarach 19×34 cm.
Poncz
- Cappuccino i kawę zalej gorącą wodą, wymieszaj i wystudź.
Żelatyna i czekolada
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej lub w mikrofali.
- Żelatynę zalej niewielką ilością zimnej wody (ok. 2 łyżki) i odstaw na 5 min do napęcznienia.
- Następnie wlej do napęczniałej żelatyny 2 łyżki słodkiej śmietanki i rozpuść na bardzo małym ogniu lub w mikrofali. 2 łyżki śmietanki odlej z tej przygotowanej do ubijania.
- Rozpuszczoną żelatynę wlej do roztopionej czekoladę i całość dokładnie wymieszaj.
Masa śmietanowa
- Do miski wlej zimną śmietankę, mascarpone, dodaj cukry i ubij na sztywną masę. Miskę i ubijaczki do miksera dobrze jest schłodzić przed ubijaniem w zamrażalniku przez ok. 15 min. Dzięki temu śmietanka szybciej się ubije.
- Dodaj czekoladę z żelatyną i szybko zmiksuj na wysokich obrotach. Czekolada powinna być letnia, a nie zimna. Zbyt wystudzona czekolada z żelatyną może ściąć się i powstaną wtedy nieapetyczne grudki w masie.
Złożenie ciasta
- Przygotuj pierwszy blat biszkoptu. Ułóż go na płaskiej podstawce lub w blaszce.
- Nasącz go obficie ponczem używając do tego celu pędzelka silikonowego.
- Odłóż dwie czubate łyżki masy do posmarowania wierzchu ciasta.
- Następnie na biszkopt wyłóż połowę pozostałej masy śmietanowej, wyrównaj.
- Biszkopty namocz krótko w ponczu i ułóż na masie.
- Przykryj drugą połową masy, pamiętając o dokładnym wyrównaniu i wypełnieniu przestrzeni pomiędzy biszkoptami.
- Następnie przykryj całość drugim blatem biszkoptu.
- Nasącz biszkopt obficie ponczem i posmaruj odłożoną wcześniej masą.
- Na górę ciasta zetrzyj na tarce o drobnych otworach czekoladę.
- Przykryj szczelnie folią aluminiową i wstaw do lodówki najlepiej na całą noc.
MOJE UWAGI I SPOSTRZEŻENIA
- Przy przygotowywaniu masy należy postępować szybko, mając na uwadze żelatynę, która nie może się zbyt mocno ściąć. Jeśli tak się stanie i czekolada z żelatyną zetnie się i będzie twarda, należy podgrzać ją ponownie na bardzo małym ogniu. Przed dodaniem do masy czekolada powinna być letnia i mieć gęstą ale jeszcze płynną konsystencję.
- Postaraj się wykorzystać cały poncz, dzięki temu ciasto będzie miało intensywny smak cappuccino.
- Osobiście uważam, że w cieście jest za dużo biszkoptu i kolejnym razem darowałabym sobie warstwę biszkoptów pośrodku. Natomiast jest to moje zdanie i na przykład moja mama uważa, że biszkoptów jest w sam raz i usunięcie jednej warstwy sprawiłoby, że ciasto byłoby zbyt „masiaste”. Także musisz spróbować i zdecydować samodzielnie 🙂
- Ciasto z powodzeniem można przygotować w wersji bez pieczenia, układając dwie lub trzy warstwy biszkoptów. Przygotuj wtedy ok. 360 g (dwie warstwy) lub 540 g (trzy warstwy) podłużnych biszkoptów.
Cappuccino to włoski napój kawowy składający się z trzech warstw: espresso, spienionego mleka i pianki mlecznej. Charakteryzuje się intensywnym smakiem kawy połączonym z delikatną słodyczą mleka i puszystą pianką.
Ciasto o smaku cappuccino to idealny wybór dla miłośników kawy z dodatkiem mleka, dodatkowo delikatny i zrównoważony smak ciasta jest wspierany przez masę śmietanową z dodatkiem białej czekolady.
Innym sławnym deserem o kawowym smaku jest tiramisu, deser bez pieczenia robiony na biszkoptach. Tradycyjnie robiony z surowych żółtek, w wersji bez surowych żółtek używa się śmietanki ubitej z mascarpone.