Ciasto Cappuccino

Pyszne ciasto cappuccino dla miłośników kawowego smaku. Z powodzeniem to ciasto można przygotować w wersji bez pieczenia, zastępując blaty biszkoptu podłużnymi biszkoptami ze sklepu.

Czas przygotowywania: 80 min

Czas pieczenia: 20-25 min (biszkopt)

Ilość porcji: ok. 30-40 małych kawałków

YouTube player

 

SKŁADNIKI (z tych proporcji wychodzi ciasto o wymiarach 19×34 cm)

Biszkopt

  • 6 jajek
  • 200 g cukru drobnego
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju
  • 240 g mąki

* Jajka powinny mieć temp. pokojową.

Masa śmietanowa

  • 500 ml śmietanki 36 %
  • 250 g mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżka żelatyny (8 g) + 2 łyżki śmietanki słodkiej
  • 1 czekolada biała

* Śmietankę i mascarpone należy dobrze schłodzić.

Poncz

  • 7 łyżek cappuccino waniliowego
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 1/2 l gorącej wody

Dodatkowo

  • 180 g biszkoptów podłużnych
  • kilka kostek gorzkiej czekolady (ok. 50 g)

PRZYGOTOWANIE

Biszkopt

  1. Dno blaszki piekarnikowej o wymiarach ok. 38×34 wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Jajka ubij z cukrem i szczyptą soli na jasną i puszystą masę.
  3. Wlej olej i zmiksuj.
  4. Mąkę przesiej i dodaj w 2-3 turach do jajek, wymieszaj ręcznie mieszadłem od miksera/trzepaczką.
  5. Wylej ciasto na przygotowaną blaszkę, wyrównaj.
  6. Piecz w piekarniku nagrzanym do 160° (grzałka góra-dół) przez ok. 20-25 min.
  7. Pozostaw do całkowitego ostudzenia w blaszce.
  8. Po wystudzeniu podziel na dwie równe części wzdłuż krótszego boku. W efekcie powinny wyjść dwa placki, każdy o wymiarach 19×34 cm.

Poncz

  1. Cappuccino i kawę zalej gorącą wodą, wymieszaj i wystudź.

Żelatyna i czekolada

  1. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej lub w mikrofali.
  2. Żelatynę zalej niewielką ilością zimnej wody (ok. 2 łyżki) i odstaw na 5 min do napęcznienia.
  3. Następnie wlej do napęczniałej żelatyny 2 łyżki słodkiej śmietanki i rozpuść na bardzo małym ogniu lub w mikrofali. 2 łyżki śmietanki odlej z tej przygotowanej do ubijania.
  4. Rozpuszczoną żelatynę wlej do roztopionej czekoladę i całość dokładnie wymieszaj.

Masa śmietanowa

  1. Do miski wlej zimną śmietankę, mascarpone, dodaj cukry i ubij na sztywną masę. Miskę i ubijaczki do miksera dobrze jest schłodzić przed ubijaniem w zamrażalniku przez ok. 15 min. Dzięki temu śmietanka szybciej się ubije.
  2. Dodaj czekoladę z żelatyną i szybko zmiksuj na wysokich obrotach. Czekolada powinna być letnia, a nie zimna. Zbyt wystudzona czekolada z żelatyną może ściąć się i powstaną wtedy nieapetyczne grudki w masie.

Złożenie ciasta

  1. Przygotuj pierwszy blat biszkoptu. Ułóż go na płaskiej podstawce lub w blaszce.
  2. Nasącz go obficie ponczem używając do tego celu pędzelka silikonowego.
  3. Odłóż dwie czubate łyżki masy do posmarowania wierzchu ciasta.
  4. Następnie na biszkopt wyłóż połowę pozostałej masy śmietanowej, wyrównaj.
  5. Biszkopty namocz krótko w ponczu i ułóż na masie.
  6. Przykryj drugą połową masy, pamiętając o dokładnym wyrównaniu i wypełnieniu przestrzeni pomiędzy biszkoptami.
  7. Następnie przykryj całość drugim blatem biszkoptu.
  8. Nasącz biszkopt obficie ponczem i posmaruj odłożoną wcześniej masą.
  9. Na górę ciasta zetrzyj na tarce o drobnych otworach czekoladę.
  10. Przykryj szczelnie folią aluminiową i wstaw do lodówki najlepiej na całą noc.

cappuccino ciasto

MOJE UWAGI I SPOSTRZEŻENIA

  • Przy przygotowywaniu masy należy postępować szybko, mając na uwadze żelatynę, która nie może się zbyt mocno ściąć. Jeśli tak się stanie i czekolada z żelatyną zetnie się i będzie twarda, należy podgrzać ją ponownie na bardzo małym ogniu. Przed dodaniem do masy czekolada powinna być letnia i mieć gęstą ale jeszcze płynną konsystencję.
  • Postaraj się wykorzystać cały poncz, dzięki temu ciasto będzie miało intensywny smak cappuccino.
  • Osobiście uważam, że w cieście jest za dużo biszkoptu i kolejnym razem darowałabym sobie warstwę biszkoptów pośrodku. Natomiast jest to moje zdanie i na przykład moja mama uważa, że biszkoptów jest w sam raz i usunięcie jednej warstwy sprawiłoby, że ciasto byłoby zbyt „masiaste”. Także musisz spróbować i zdecydować samodzielnie 🙂
  • Ciasto z powodzeniem można przygotować w wersji bez pieczenia, układając dwie lub trzy warstwy biszkoptów. Przygotuj wtedy ok. 360 g (dwie warstwy) lub 540 g (trzy warstwy) podłużnych biszkoptów.

ciasto kawowe

Cappuccino to włoski napój kawowy składający się z trzech warstw: espresso, spienionego mleka i pianki mlecznej. Charakteryzuje się intensywnym smakiem kawy połączonym z delikatną słodyczą mleka i puszystą pianką.

Ciasto o smaku cappuccino to idealny wybór dla miłośników kawy z dodatkiem mleka, dodatkowo delikatny i zrównoważony smak ciasta jest wspierany przez masę śmietanową z dodatkiem białej czekolady.

Innym sławnym deserem o kawowym smaku jest tiramisu, deser bez pieczenia robiony na biszkoptach. Tradycyjnie robiony z surowych żółtek, w wersji bez surowych żółtek używa się śmietanki ubitej z mascarpone.

2 komentarzy
najnowsze
najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments