Przepis na przepyszne ciasto biszkoptowe z masą krówkową. Blaty biszkoptu przełożone są masą budyniową z dodatkiem bitej śmietany a całość posmarowana masą krówkową i posypana płatkami migdałów. Doskonałe połączenie smaków, polecam!
Czas przygotowania: 90 min
Czas pieczenia biszkoptu: 20 min
Czas chłodzenia ciasta: min kilka godzin
Składniki:
Biszkopt (na dużą blaszkę piekarnikową 43×33)
* Polecam upiec biszkopt w dużej blaszce od piekarnika o wymiarach 43×33 cm. Po upieczeniu taki biszkopt można przekroić na pół i otrzymać dwa mniejsze kawałki, każdy o wymiarach ok. 22×33.
- 6 jajek
- 200 g cukru
- 150 g mąki
- 30 g masła
Masa budyniowo-śmietanowa (wielkość ciasta po przełożeniu to 22×33 czyli wielkość biszkoptu z dużej piekarnikowej blaszki przekrojonego na pół)
- 400 ml mleka
- 4 żółtka
- 80 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 60 g skrobi (4 łyżki)
- 150 g miękkiego masła
- 400 g zimnej śmietanki 30 %
Dodatkowe składniki (na ciasto wielkości 22×33)
- 300 g masy krówkowej
- 150 g płatków migdałowych
Przygotowanie:
- Jajka ubij z cukrem na jasną i puszystą masę, ktora zwiększy swoją objętość dwu, trzy krotnie.
- Następnie do miski z jajkami przesiej mąkę i zmiksuj krótko na wolnych obrotach miksera.
- Wlej roztopione i przestudzone masło i ponownie krótko zmiksuj.
- Piecz 20 min w piekarniku nagrzanym do 160°C.
Masa budyniowo-śmietanowa
- Mleko postaw na ogniu i zagotuj.
- W czasie gotowania się mleka utrzyj żółtka z cukrami, pod koniec wsyp skrobię i zmiksuj do połączenia się składników.
- Cały czas miksując masę żółtkową wlej powoli gotujące się mleko.
- Całość przelej z powrotem do garnka i gotuj na małym ogniu do powstania gęstego budyniu.
- Ugotowany budyń przykryj folią spożywczą tak, aby stykała się z powierzchnią budyniu i odstaw do całkowitego wystudzenia.
- Miękkie masło zmiksuj przez chwilę a następnie zacznij dodawać zimny budyń po łyżce, po każdej porcji dokładnie miksując.
- Zimną śmietankę ubij na sztywno i dodaj ją w kilku porcjach do masy budyniowej, mieszając delikatnie.
Krówka
- Płatki migdałowe upraż na suchej patelni na złoty kolor, odstaw do wystudzenia.
- Masę krówkową rozmieszaj łyżką tak aby nie było grudek.
- Jeden z blatów biszkoptu ułóż na płaskim naczyniu i wyłóż na niego całą masę, wyrównaj.
* Polecam w tym przepisie użycie regulowanego rantu, który można idealnie dopasować do wielkości biszkoptu.
- Przykryj drugim blatem biszkoptu.
- Drugi blat posmaruj równo masą krówkową i posyp płatkami migdałowymi.
- Wstaw do lodówki na min kilka godzin a najlepiej na całą noc.