Ciasto krówka budyniowa na biszkopcie

Przepis na przepyszne ciasto biszkoptowe z masą krówkową. Blaty biszkoptu przełożone są masą budyniową z dodatkiem bitej śmietany a całość posmarowana masą krówkową i posypana płatkami migdałów. Doskonałe połączenie smaków, polecam!

Czas przygotowania: 90 min

Czas pieczenia biszkoptu: 20 min

Czas chłodzenia ciasta: min kilka godzin

YouTube player

 

Składniki:

Biszkopt (na dużą blaszkę piekarnikową 43×33)

* Polecam upiec biszkopt w dużej blaszce od piekarnika o wymiarach 43×33 cm. Po upieczeniu taki biszkopt można przekroić na pół i otrzymać dwa mniejsze kawałki, każdy o wymiarach ok. 22×33.

  • 6 jajek
  • 200 g cukru
  • 150 g mąki
  • 30 g masła

Masa budyniowo-śmietanowa (wielkość ciasta po przełożeniu to 22×33 czyli wielkość biszkoptu z dużej piekarnikowej blaszki przekrojonego na pół)

  • 400 ml mleka
  • 4 żółtka
  • 80 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 60 g skrobi (4 łyżki)
  • 150 g miękkiego masła
  • 400 g zimnej śmietanki 30 %

Dodatkowe składniki (na ciasto wielkości 22×33)

  • 300 g masy krówkowej
  • 150 g płatków migdałowych

Przygotowanie:

Biszkopt
  • Jajka ubij z cukrem na jasną i puszystą masę, ktora zwiększy swoją objętość dwu, trzy krotnie.
  • Następnie do miski z jajkami przesiej mąkę i zmiksuj krótko na wolnych obrotach miksera.
  • Wlej roztopione i przestudzone masło i ponownie krótko zmiksuj.
  • Piecz 20 min w piekarniku nagrzanym do 160°C.

Masa budyniowo-śmietanowa

  • Mleko postaw na ogniu i zagotuj.
  • W czasie gotowania się mleka utrzyj żółtka z cukrami, pod koniec wsyp skrobię i zmiksuj do połączenia się składników.
  • Cały czas miksując masę żółtkową wlej powoli gotujące się mleko.
  • Całość przelej z powrotem do garnka i gotuj na małym ogniu do powstania gęstego budyniu.
  • Ugotowany budyń przykryj folią spożywczą tak, aby stykała się z powierzchnią budyniu i odstaw do całkowitego wystudzenia.
  • Miękkie masło zmiksuj przez chwilę a następnie zacznij dodawać zimny budyń po łyżce, po każdej porcji dokładnie miksując.
  • Zimną śmietankę ubij na sztywno i dodaj ją w kilku porcjach do masy budyniowej, mieszając delikatnie.

Krówka

  • Płatki migdałowe upraż na suchej patelni na złoty kolor, odstaw do wystudzenia.
  • Masę krówkową rozmieszaj łyżką tak aby nie było grudek.
  • Jeden z blatów biszkoptu ułóż na płaskim naczyniu i wyłóż na niego całą masę, wyrównaj.

* Polecam w tym przepisie użycie regulowanego rantu, który można idealnie dopasować do wielkości biszkoptu.

  • Przykryj drugim blatem biszkoptu.
  • Drugi blat posmaruj równo masą krówkową i posyp płatkami migdałowymi.
  • Wstaw do lodówki na min kilka godzin a najlepiej na całą noc.

ciasto krówka

ciasto z masą krówkową

18 komentarzy
najnowszy
najstarszy
Inline Feedbacks
View all comments