Kremówka z masą budyniową

Słynny deser będący połączeniem ciasta francuskiego i masy budyniowej. Szczególną popularność zdobył dzięki papieżowi Janowi Pawłowi II, który w swoich wypowiedziach niejednokrotnie wspominał o tym wypieku. Ciasto francuskie polecam kupić, osobiście jeszcze nie znalazłam dobrego i szybkiego przepisu na takie ciasto, ale szukam i jak znajdę to na pewno się z Wami podzielę 🙂

Czas przygotowania: 90 min

Czas studzenia: kilka godzin

Czas chłodzenia: najlepiej całą noc

 

Składniki: (na ciasto o wymiarach 20×20 cm)

  • dwa płaty ciasta francuskiego o wymiarach 20×20 cm każdy
  • 500 ml mleka
  • 6 żółtek
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 100 g cukru
  • 75 g mąki ziemniaczanej
  • 200 g miękkiego masła

Przygotowanie:

  • Ciasto francuskie upiecz zgodnie z instrukcją na opakowaniu
  • Mleko zagotuj
  • Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na jasną i puszystą masę
  • Dodaj mąkę ziemniaczaną i dokładnie połącz
  • Wlewaj stopniowo gotujące się mleko, cały czas miksując
  • Przelej całość z powrotem do garnka i gotuj na małym ogniu przez ok. 10 min cały czas mieszając
  • Budyń przykryj folią spożywczą i odstaw do całkowitego wystygnięcia
  • Miękkie masło zmiksuj na puch, a następnie dodaj po łyżce zimny budyń
  • Gotową masę budyniową wyłóż na pierwszy płat ciasta francuskiego i wyrównaj
  • Przykryj drugim płatem ciasta lekko przyciskając
  • Gotowe ciasto przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na całą noc
  • Przed podaniem ciasto posyp cukrem pudrem

kremówka mikser

Dodaj komentarz

Maksymalny rozmiar zdjęcia: 4 MB.