Słynny deser będący połączeniem ciasta francuskiego i masy budyniowej. Szczególną popularność zdobył dzięki papieżowi Janowi Pawłowi II, który w swoich wypowiedziach niejednokrotnie wspominał o tym wypieku. Ciasto francuskie polecam kupić, osobiście jeszcze nie znalazłam dobrego i szybkiego przepisu na takie ciasto, ale szukam i jak znajdę to na pewno się z Wami podzielę 🙂
Czas przygotowania: 90 min
Czas studzenia: kilka godzin
Czas chłodzenia: najlepiej całą noc
Składniki: (na ciasto o wymiarach 20×20 cm)
- dwa płaty ciasta francuskiego o wymiarach 20×20 cm każdy
- 500 ml mleka
- 6 żółtek
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 100 g cukru
- 75 g mąki ziemniaczanej
- 200 g miękkiego masła
Przygotowanie:
- Ciasto francuskie upiecz zgodnie z instrukcją na opakowaniu
- Mleko zagotuj
- Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na jasną i puszystą masę
- Dodaj mąkę ziemniaczaną i dokładnie połącz
- Wlewaj stopniowo gotujące się mleko, cały czas miksując
- Przelej całość z powrotem do garnka i gotuj na małym ogniu przez ok. 10 min cały czas mieszając
- Budyń przykryj folią spożywczą i odstaw do całkowitego wystygnięcia
- Miękkie masło zmiksuj na puch, a następnie dodaj po łyżce zimny budyń
- Gotową masę budyniową wyłóż na pierwszy płat ciasta francuskiego i wyrównaj
- Przykryj drugim płatem ciasta lekko przyciskając
- Gotowe ciasto przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na całą noc
- Przed podaniem ciasto posyp cukrem pudrem