Przepis na pyszne ciasto Fale Dunaju z truskawkami. Ciasto przełożone jest masą budyniową z dodatkiem bitej śmietany. Wierzch ozdobiłam czekoladą rozpuszczoną z masłem.
Czas przygotowania: 2 godz.
Czas pieczenia: 35 min
Czas chłodzenia: kilka godzin

Składniki: (na blaszkę 24×24 cm)
Ciasto:
- 3 jajka
- 150 g cukru
- 150 ml oleju
- 150 ml mleka
- 2 szklanki mąki (320 g)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao + 2 łyżki mleka
- 350 g truskawek
Masa:
- 250 ml mleka
- 3 żółtka
- 50 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 40 g skrobi ziemniaczanej
- 100 g miękkiego masła
- 200 g schłodzonej śmietanki 30 % + 1 łyżeczka cukru waniliowego
Polewa:
- 150 g czekolady mlecznej lub gorzkiej lub pół na pół
- 50 g masła
Przygotowanie:
Ciasto:
- W misce połącz mąkę z proszkiem do pieczenia
- Jajka ubij z cukrem na białą i puszystą masę (5-10 min)
- Dodaj olej i zmiksuj
- Naprzemiennie dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko w 3-4 partiach, mieszaj delikatnie za pomocą szpatułki
- Podziel ciasto na dwie części, do jednej dodaj kakao i 2 łyżki mleka
- Na blaszkę wyłożoną papierem wylej najpierw jasne ciasto, a potem ciemne, rozprowadź równomiernie
- Piecz w 180°C przez ok. 35 min do suchego patyczka
- Pozostaw do wystudzenia
Masa:
- Połowę mleka zagotuj
- Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na jasną masę
- Dodaj skrobię i drugą połowę mleka, zmiksuj
- Do żółtek wlej powoli gotujące się mleko, cały czas miksując
- Przelej całość do garnka i gotuj na małym ogniu do powstania bąbli powietrza
- Odstaw do całkowitego wystudzenia
- Miękkie masło zmiksuj, a następnie cały czas miksując, dodaj po łyżce zimny budyń
- Śmietankę ubij z łyżeczką cukru waniliowego
- Połącz masę budyniową z bitą śmietaną mieszając szpatułką
- Gotową masę wyłóż na ostudzone ciasto i wyrównaj
- Wstaw do lodówki do schłodzenia
Polewa:
- Czekoladę z masłem rozpuść w kąpieli wodnej lub mikrofali
- Rozsmaruj na schłodzonym cieście lub zrób wzorki workiem cukierniczym lub łyżką