Kremówka zwana też napoleonką jest ulubionym ciastem z czasów mojego dzieciństwa, cienkie warstwy ciasta przełożone pysznym kremem, któż nie lubi tego połączenia.. Moja wersja zamiast ciasta ma maślane herbatniki, które idealnie komponują się z budyniową masą. Dzięki herbatnikom ciasto nie wymaga pieczenia, jest bardzo łatwe i szybkie w wykonaniu. Całym sekretem doskonałego smaku tego ciasta jest masa, która dzięki dodatkowi śmietanki kremówki jest niezwykle puszysta i lekka.
Czas przygotowania: 40 min + czas na studzenie
Składniki: (na blaszkę 21×21)
- 500 ml mleka
- 6 żółtek
- 100 g cukru /niecałe pół szklanki
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 75 g mąki ziemniaczanej / ponad pół szklanki
- pół opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego / 20 g
- 200 g masła
- 250 g śmietanki 30 %
- 150 g herbatników
* Tutaj znajdziesz proporcje na inne wielkości blaszek. Polecam użycie regulowanej prostokątnej formy do ciasta, wtedy możecie idealnie dopasować jej wielkość do herbatników, dzięki temu masa nie wycieka po bokach i nie ma potrzeby docinania herbatników.
Przygotowanie:
- Mleko zagotuj.
- Żółtka utrzyj z cukrami na jasną i puszystą masę (ok. 5 min).
- Dodaj mąkę ziemniaczaną oraz budyń i zmiksuj.
- Nie przestając miksować, wlej wrzące mleko. Przelej całość do garnka i zagotuj na małym ogniu do powstania bąbli powietrza (ok. 5 min), cały czas mieszając.
- Odstaw budyń do całkowitego wystudzenia.
- Miękkie masło zmiksuj na puszystą masę. Cały czas miksując dodaj stopniowo zimny budyń.
- W osobnej misce ubij zimną śmietankę na sztywny krem. Dodają ją do masy budyniowej, mieszając szpatułką.
- Na dnie blaszki ułóż warstwę herbatników i wyłóż cały krem, wyrównaj.
- Na masę wyłóż kolejną warstwę herbatników.
- Gotowe ciasto przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 90 min.
- Przed podaniem posyp ciasto cukrem pudrem, smacznego!