Przepis na pyszne delikatne ciasto z kremem budyniowym i serkiem mascarpone oraz z bananami, które idealnie współgrają z waniliowym smakiem masy i puszystym biszkoptem.
Składniki:
Biszkopt (na blaszkę piekarnikową 43×33)
- 5 jajek
- 125 g cukru
- 125 g mąki
- 2 łyżki oleju
Masa
- 400 ml mleka
- 4 żółtka
- 80 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 60 g skrobi ziemniaczanej
- 250 g mascarpone
Dodatkowo:
- 2 banany
Przygotowanie:
Masa budyniowa cz I.
- Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na jasną masę (kilka minut), dodaj skrobię i 200 ml mleka i zmiksuj do połączenia.
- W między czasie zagotuj 200 ml mleka (niecałą szklankę).
- Utarte żółtka ze skrobią i mlekiem wlej do gotującego się mleka i ugotuj gęsty budyń.
- Ugotowany budyń przykryj folią spożywczą, tak aby stykała się z powierzchnią budyniu i odstaw do całkowitego ostudzenia, najpierw w temperaturze pokojowej, a potem wstaw budyń do lodówki, aby uzyskał temp. zbliżoną do mascarpone.
Biszkopt:
- Jajka ubij z cukrem na jasną i puszystą masę, która zwiększy swoją objętość dwu, trzykrotnie.
- Następnie do miski z jajkami przesiej mąkę i zmiksuj krótko na wolnych obrotach miksera.
- Wlej olej i ponownie krótko zmiksuj.
- Ciasto wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównaj.
- Piecz ok. 12-15 min w piekarniku nagrzanym do 160°C do suchego patyczka.
- W czasie pieczenia się biszkoptu przygotuj czystą ściereczkę, rozłóż ją na blacie lub stole i posyp lekko cukrem waniliowym (ok. 1-2 łyżeczki).
- Natychmiast po upieczeniu się biszkoptu, wyjmij go z formy i przełóż na ściereczkę obracając do góry nogami, zdejmij papier do pieczenia i zwiń gorący biszkopt w roladę wzdłuż dłuższego boku, w takiej formie pozostaw do ostudzenia.
Masa budyniowa z mascarpone
- Schłodzony serek mascarpone zmiksuj z zimnym budyniem na jednolitą masę.
Banany:
- Banany obierz ze skórki i pokrój na plasterki.
Rolada biszkoptowa z bananami
- Biszkopt odwiń ze ściereczki, wyłóż masę pozostawiając nieco do późniejszej dekoracji.
- Masę dokładnie wyrównaj i ułóż plasterki banana w kilku rzędach wzdłuż dłuższego boku.
- Zwiń ściśle roladę pomagając sobie ściereczką.
- Wstaw do lodówki najlepiej na całą noc.
- Po schłodzeniu udekoruj roladę pozostałą masą i plasterkami bananów.
Moje uwagi i spostrzeżenia:
- Biszkopt piecz tylko do momentu suchego patyczka, przepieczone ciasto będzie się później łamać przy zwijaniu.
- Masę budyniową z mascarpone zmiksuj do dokładnego połączenia ale nie za długo żeby mascarpone się nie zważyło.
- Banany układaj w rzędach jeden za drugim, tak żeby po pokrojeniu rolady w każdym kawałku ciasta były plasterki banana.
- Ciasto należy zjeść w ciągu kilku dniu, im szybciej tym lepiej, ponieważ z każdą godziną banany będą stawać się coraz ciemniejsze, a przez to mniej apetyczne.