Rolada biszkoptowa z bananami

Przepis na pyszne delikatne ciasto z kremem budyniowym i serkiem mascarpone oraz z bananami, które idealnie współgrają z waniliowym smakiem masy i puszystym biszkoptem.

YouTube player

 

Składniki:

Biszkopt (na blaszkę piekarnikową 43×33)

  • 5 jajek
  • 125 g cukru
  • 125 g mąki
  • 2 łyżki oleju

Masa

  • 400 ml mleka
  • 4 żółtka
  • 80 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 60 g skrobi ziemniaczanej
  • 250 g mascarpone

Dodatkowo:

  • 2 banany

Przygotowanie:

Masa budyniowa cz I.

  1. Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na jasną masę (kilka minut), dodaj skrobię i 200 ml mleka i zmiksuj do połączenia.
  2. W między czasie zagotuj 200 ml mleka (niecałą szklankę).
  3. Utarte żółtka ze skrobią i mlekiem wlej do gotującego się mleka i ugotuj gęsty budyń.
  4. Ugotowany budyń przykryj folią spożywczą, tak aby stykała się z powierzchnią budyniu i odstaw do całkowitego ostudzenia, najpierw w temperaturze pokojowej, a potem wstaw budyń do lodówki, aby uzyskał temp. zbliżoną do mascarpone.

Biszkopt:

  1. Jajka ubij z cukrem na jasną i puszystą masę, która zwiększy swoją objętość dwu, trzykrotnie.
  2. Następnie do miski z jajkami przesiej mąkę i zmiksuj krótko na wolnych obrotach miksera.
  3. Wlej olej i ponownie krótko zmiksuj.
  4. Ciasto wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównaj.
  5. Piecz ok. 12-15 min w piekarniku nagrzanym do 160°C do suchego patyczka.
  6. W czasie pieczenia się biszkoptu przygotuj czystą ściereczkę, rozłóż ją na blacie lub stole i posyp lekko cukrem waniliowym (ok. 1-2 łyżeczki).
  7. Natychmiast po upieczeniu się biszkoptu, wyjmij go z formy i przełóż na ściereczkę obracając do góry nogami, zdejmij papier do pieczenia i zwiń gorący biszkopt w roladę wzdłuż dłuższego boku, w takiej formie pozostaw do ostudzenia.

Masa budyniowa z mascarpone

  1. Schłodzony serek mascarpone zmiksuj z zimnym budyniem na jednolitą masę.

Banany:

  1. Banany obierz ze skórki i pokrój na plasterki.

Rolada biszkoptowa z bananami

  1. Biszkopt odwiń ze ściereczki, wyłóż masę pozostawiając nieco do późniejszej dekoracji.
  2. Masę dokładnie wyrównaj i ułóż plasterki banana w kilku rzędach wzdłuż dłuższego boku.
  3. Zwiń ściśle roladę pomagając sobie ściereczką.
  4. Wstaw do lodówki najlepiej na całą noc.
  5. Po schłodzeniu udekoruj roladę pozostałą masą i plasterkami bananów.

Moje uwagi i spostrzeżenia:

  • Biszkopt piecz tylko do momentu suchego patyczka, przepieczone ciasto będzie się później łamać przy zwijaniu.
  • Masę budyniową z mascarpone zmiksuj do dokładnego połączenia ale nie za długo żeby mascarpone się nie zważyło.
  • Banany układaj w rzędach jeden za drugim, tak żeby po pokrojeniu rolady w każdym kawałku ciasta były plasterki banana.
  • Ciasto należy zjeść w ciągu kilku dniu, im szybciej tym lepiej, ponieważ z każdą godziną banany będą stawać się coraz ciemniejsze, a przez to mniej apetyczne.

rolada z bananami

4 komentarzy
najnowszy
najstarszy
Inline Feedbacks
View all comments