Wiśniowa chmurka na biszkopcie

Ciasto wiśniowa chmurka to przepis obowiązkowy dla osób lubiących lekkie i orzeźwiające wypieki, w których łączy się dużo różnych smaków. Zastępując biszkopt kupnymi biszkopcikami, z łatwością otrzymasz przepis na znakomite ciasto bez pieczenia. Ciasto to nosi również nazwę: Zemsta Teściowej, ponoć za sprawą domniemanych niewydrylowanych wiśni, które miałyby zaszkodzić zięciowi 😉

Czas przygotowania: 40 min

Czas pieczenia: 10-15 min

Czas chłodzenia przed podaniem: min. kilka godzin

Ilość porcji: 8 (tortownica o średnicy 18 cm)

SKŁADNIKI

(na tortownicę 18 cm, poniżej proporcje na większe blaszki)

Biszkopt

  • 1 jajko
  • 25 g cukru
  • szczypta soli
  • 25 g mąki
  • 0,5 płaskiej łyżki mąki ziemniaczanej
  • szczypta proszku do pieczenia

* Można zastąpić biszkoptami ze sklepu. 

Wiśnie w galaretce

  • 150 g wiśni mrożonych
  • 1 galaretka wiśniowa

Masa waniliowa

  • 125 ml śmietanki 36%
  • 125 g mascarpone (pół standardowego opakowania
  • 1 łyżka cukru drobnego
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej

* Śmietanka i mascarpone powinny być dobrze schłodzone.

Dodatkowo

  • kilka bez lub ciastek na bazie bezy (użyłam kokosanek)
Składniki na większe blaszki i tortownice

 

PRZYGOTOWANIE

Biszkopt

  1. Oddziel białko od żółtka.
  2. Białko ubij ze szczyptą soli na białą pianę. Kiedy piana zacznie robić się biała, stopniowo dodaj cukier. Dodaj po jednej łyżce i ubijaj aż cały cukier rozpuści się w białkach.
  3. Dodaj żółtko i zmiksuj krotko na średnich obrotach.
  4. Do misy z jajkami przesiej mąki wymieszane z proszkiem, wymieszaj delikatnie używając trzepaczki.
  5. Przełóż do tortownicy, której dno wyłożone jest papierem do pieczenia.
  6. Piecz w piekarniku nagrzanym do 165°C przez ok. 10-15 min.
  7. Po upieczeniu pozostaw w formie do całkowitego wystudzenia.
  8. Zimny biszkopt odklej z papieru do pieczenia i umieść w tortownicy, w której się piekł. Boki tortownicy możesz wyłożyć folią rantową.

Wiśnie w galaretce

  • Galaretkę rozpuść w szklance (250 ml) gorącej wody. Pozostaw do całkowitego wystudzenia.
  • Następnie mrożone wiśnie zalej zimną galaretką i przełóż na upieczony blat biszkoptu. Mrożone wiśnie spowodują, że galaretka od razu zacznie tężeć.

Masa

  1. Wszystkie składniki ubij na sztywny krem.
  2. Wyłóż masę na galaretkę i wyrównaj.
  3. Na górę połam w dłoniach kilka bez.
  4. Przykryj folią aluminiową/spożywczą i wstaw na min. kilka godzin do lodówki.

 

wiśniowa chmurka na biszkopcie

Szukasz prostego przepisu na ciasto z owocami? Spróbuj naszej wyjątkowej propozycji – ciasto wiśniowa chmurka. To idealny wybór dla miłośników lekkich i orzeźwiających deserów, które łączą w sobie różnorodne smaki. Dzięki naszemu przepisowi szybko przygotujesz ten przysmak – czas pieczenia to zaledwie 10-15 minut, a całość można zmontować w zaledwie 40 minut. Dodatkowo zastępując biszkopt kupnymi biszkoptami ze sklepu otrzymasz przepyszne ciasto bez pieczenia, które zrobisz jeszcze szybciej.

Ciasto wiśniowa chmurka na biszkopcie jest odmianą słynnego wypieku malinowa chmurka. Wystarczy, że wiśnie zastąpisz malinami, a galaretkę wiśniową malinową i otrzymasz ciasto malinowa chmurka na biszkopcie. Malinowa chmurka występuje także w wersji z ciastem kruchym, przepis na ciasto malinowa chmurka na kruchym spodzie znajdziesz tutaj. A używając biszkoptów ze sklepu z łatwością uzyskasz przepis na ciasto malinowa chmurka bez pieczenia.

Aby zrobić to ciasto, nie potrzebujesz wielu składników. Biszkopt można zastąpić gotowymi biszkopcikami ze sklepu, co jeszcze bardziej upraszcza proces przygotowania. Po prostu ułóż biszkopty w tortownicy, a następnie dodaj warstwę wiśni w galaretce, którą łatwo przygotować. Na wierzchu rozsmaruj waniliową masę, którą przygotujesz z mascarpone, śmietanki i aromatycznej esencji waniliowej. Nie zapomnij też o dodatkach – kilka bez lub ciastek na bazie bezy nada ciastu niepowtarzalnego smaku i wyglądu.

Po skompletowaniu wszystkich warstw, wystarczy schłodzić ciasto przez kilka godzin przed podaniem. I voila – gotowe! Teraz możesz cieszyć się delikatnym, orzeźwiającym i pełnym smaku ciastem wiśniowa chmurką, które zachwyci Twoje podniebienie i zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy. Nie czekaj dłużej, wypróbuj nasz przepis już dziś!

2 komentarzy
najnowsze
najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments