Malinowa chmurka

Przepis na najlepsze ciasto pod słońcem! Malinowa chmurka jest moim osobistym numerem jeden, jest lekka, nie za słodka i orzeźwiająca za sprawą malin. W dodatku przepis jest nieskomplikowany i wcale nie taki trudny do wykonania.

Czas przygotowania: 90 min

Czas oczekiwania: kilka – 12 godz.

Czas pieczenia: 75 min 

Składniki:

Na blaszkę 34×24, przelicznik na inne foremki znajdziesz tutaj.

Ciasto kruche:

  • 160 g mąki (1 szklanka)
  • 30 g cukru pudru (3 łyżki)
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g zimnego masła
  • 3 żółtka
  • szczypta soli

Beza:

  • 3 białka
  • szczypta soli
  • 150 g cukru drobnego (2/3 szklanki)
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 40 g płatków migdałowych

Galaretka z malinami:

  • 3 galaretki malinowe
  • 1 l wrzątku
  • 500 g mrożonych malin

Masa śmietanowa:

  • 500 ml śmietany 30-36 %
  • 250 g mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • fix do bitej śmietany

Przygotowanie:

* Przygotowanie ciasta można podzielić na dwa dni lub zrobić wszystko jednego dnia. Jeśli podzielisz pracę na dwa dni: wieczorem upiecz kruche ciasto i bezę, a następnego dnia przygotuj galaretkę i masę śmietanową. Jeśli chcesz zrobić wszystko jednego dnia: rano upiecz bezę i ciasto kruche, a popołudniu/wieczorem zrób galaretkę i masę.

Ciasto kruche:

  • Sypkie składniki przesiej przez sito i wymieszaj
  • Dodaj zimne masło i rozdrobnij do powstania kruszonki
  • Żółtka wymieszaj ze szczyptą soli i dodaj do ciasta
  • Wyrób szybko gładkie ciasto
  • Foremkę której dno wyłożone jest papierem do pieczenia wylep ciastem

* Możesz rozwałkować ciasto na wielkość blaszki lub wylepić blaszkę odrywając kawałki ciasta.

  • Blaszkę z ciastem wstaw na 30 min do zamrażalnika
  • Upiecz ciasto w piekarniku nagrzanym do 190-200° (grzałka góra dół) przez 15 min lub do złotego koloru
  • Odstaw do całkowitego wystygnięcia

ciasto kruche

Beza:

  • Białka ubij ze szczyptą soli
  • Gdy piana zacznie się robić sztywna rozpocznij dodawanie cukru

* Dodaj cukier stopniowo po jednej łyżce czekając aż poprzednia partia się rozpuści. Ubijanie bezy może potrwać 15-30 min w zależności od mocy miksera. Na końcu cały cukier powinien być rozpuszczony, a piana powinna być sztywna i lśniąca.

  • Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną
  • Rozprowadź bezę równomiernie na papierze do pieczenia
  • Górę posyp płatkami migdałowymi

* Możesz wykorzystać drugą foremkę lub wyjąć kruche ciasto i użyć tej samej foremki. Uważaj przenosząc kruche ciasto żeby się nie połamało, najlepiej podłóż płaski sztywny materiał, podkładkę, płaską tacę lub kawałek tektury.

* Możesz również bezę upiec bez foremki, wystarczy, że na papierze do pieczenia odrysujesz kształt foremki i rozprowadzisz na nim bezę. Pamiętaj żeby obrócić papier stroną bez ołówka/długopisu do góry, żeby jego ślad nie odbił się na białej bezie.

  • Piecz bezę w 130°C przez 60 min
  • Po upieczeniu bezę pozostaw w piekarniku do całkowitego wystygnięcia

* Beza powinna upiec się na lekko kremowy kolor, jeśli rumieni się za bardzo zmniejsz temp. do 100°C i piecz 10 min dłużej. Bardzo ważne jest pozostawienie bezy do ostygnięcia w piekarniku, dzięki temu będzie dobrze wysuszona.

Galaretka z malinami:

  • W dużej misce rozpuść galaretki we wrzątku i odstaw do ostudzenia

* Zrób to odpowiednio wcześnie żeby galaretki zdążyły wystygnąć.

  • Do zimnej galaretki wsyp zamrożone maliny i wymieszaj
  • Kontroluj czy galaretka zaczyna tężeć, potrwa to tylko kilka minut
  • Tężejącą galaretkę wylej na kruche ciasto i rozprowadź łyżką

* Kruche ciasto powinno być w foremce, w której się piekło, jeśli masz folię rantową użyj jej do wyłożenia brzegów formy.

* Pamiętaj że galaretka musi wyraźnie zacząć tężeć, jeśli wylejesz jeszcze płynną, podmoczy kruche ciasto i wypłynie z formy.

  • Blaszkę z wylaną galaretką wstaw do lodówki do czasu zrobienia masy śmietanowej

galaretka z malinami

Masa śmietanowa:

  • Do dużej miski wlej śmietanę, dodaj mascarpone, fix oraz cukry
  • Ubij na sztywną masę

* Miskę do ubijania masy oraz ubijaczki do miksera włóż na co najmniej 30 min do zamrażalnika, dzięki temu masa szybciej się ubije i będzie mniejsze ryzyko że się zwarzy. 

  • Gotową masę rozprowadź równo na galaretce
  • Na górę połóż blat bezowy i lekko dociśnij uważając na płatki migdałowe
  • Gotowe ciasto wstaw do lodówki na min. kilka godzin, choć polecam na całą noc, wtedy ciasto będzie się bardzo dobrze kroiło.

malinowa chmurka przepis

malinowa chmurka na kruchym

Dodaj komentarz

Maksymalny rozmiar zdjęcia: 4 MB. Drop file here