Malinowa chmurka

Przepis na najlepsze ciasto pod słońcem! Malinowa chmurka jest moim osobistym numerem jeden, jest lekka, nie za słodka i orzeźwiająca za sprawą malin. W dodatku przepis jest nieskomplikowany i wcale nie taki trudny do wykonania.

Czas przygotowania: 90 min

Czas oczekiwania: kilka – 12 godz.

Czas pieczenia: 75 min

YouTube player

Składniki:

Na blaszkę 34×24, przelicznik na inne foremki znajdziesz tutaj.

Ciasto kruche:

  • 160 g mąki (1 szklanka)
  • 30 g cukru pudru (3 łyżki)
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g zimnego masła
  • 3 żółtka
  • szczypta soli

Beza:

  • 3 białka
  • szczypta soli
  • 150 g cukru drobnego (2/3 szklanki)
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 40 g płatków migdałowych

Galaretka z malinami:

  • 3 galaretki malinowe
  • 1 l wrzątku
  • 500 g mrożonych malin

Masa śmietanowa:

  • 500 ml śmietany 30-36 %
  • 250 g mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • fix do bitej śmietany

Przygotowanie:

* Przygotowanie ciasta można podzielić na dwa dni lub zrobić wszystko jednego dnia. Jeśli podzielisz pracę na dwa dni: wieczorem upiecz kruche ciasto i bezę, a następnego dnia przygotuj galaretkę i masę śmietanową. Jeśli chcesz zrobić wszystko jednego dnia: rano upiecz bezę i ciasto kruche, a popołudniu/wieczorem zrób galaretkę i masę.

Ciasto kruche:

  • Sypkie składniki przesiej przez sito i wymieszaj
  • Dodaj zimne masło i rozdrobnij do powstania kruszonki
  • Żółtka wymieszaj ze szczyptą soli i dodaj do ciasta
  • Wyrób szybko gładkie ciasto
  • Foremkę której dno wyłożone jest papierem do pieczenia wylep ciastem

* Możesz rozwałkować ciasto na wielkość blaszki lub wylepić blaszkę odrywając kawałki ciasta.

  • Blaszkę z ciastem wstaw na 30 min do zamrażalnika
  • Upiecz ciasto w piekarniku nagrzanym do 190-200° (grzałka góra dół) przez 15 min lub do złotego koloru
  • Odstaw do całkowitego wystygnięcia

ciasto kruche

Beza:

  • Białka ubij ze szczyptą soli
  • Gdy piana zacznie się robić sztywna rozpocznij dodawanie cukru

* Dodaj cukier stopniowo po jednej łyżce czekając aż poprzednia partia się rozpuści. Ubijanie bezy może potrwać 15-30 min w zależności od mocy miksera. Na końcu cały cukier powinien być rozpuszczony, a piana powinna być sztywna i lśniąca.

  • Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną
  • Rozprowadź bezę równomiernie na papierze do pieczenia
  • Górę posyp płatkami migdałowymi

* Możesz wykorzystać drugą foremkę lub wyjąć kruche ciasto i użyć tej samej foremki. Uważaj przenosząc kruche ciasto żeby się nie połamało, najlepiej podłóż płaski sztywny materiał, podkładkę, płaską tacę lub kawałek tektury.

* Możesz również bezę upiec bez foremki, wystarczy, że na papierze do pieczenia odrysujesz kształt foremki i rozprowadzisz na nim bezę. Pamiętaj żeby obrócić papier stroną bez ołówka/długopisu do góry, żeby jego ślad nie odbił się na białej bezie.

  • Piecz bezę w 130°C przez 60 min
  • Po upieczeniu bezę pozostaw w piekarniku do całkowitego wystygnięcia

* Beza powinna upiec się na lekko kremowy kolor, jeśli rumieni się za bardzo zmniejsz temp. do 100°C i piecz 10 min dłużej. Bardzo ważne jest pozostawienie bezy do ostygnięcia w piekarniku, dzięki temu będzie dobrze wysuszona.

Galaretka z malinami:

  • W dużej misce rozpuść galaretki we wrzątku i odstaw do ostudzenia

* Zrób to odpowiednio wcześnie żeby galaretki zdążyły wystygnąć.

  • Do zimnej galaretki wsyp zamrożone maliny i wymieszaj
  • Kontroluj czy galaretka zaczyna tężeć, potrwa to tylko kilka minut
  • Tężejącą galaretkę wylej na kruche ciasto i rozprowadź łyżką

* Kruche ciasto powinno być w foremce, w której się piekło, jeśli masz folię rantową użyj jej do wyłożenia brzegów formy.

* Pamiętaj że galaretka musi wyraźnie zacząć tężeć, jeśli wylejesz jeszcze płynną, podmoczy kruche ciasto i wypłynie z formy.

  • Blaszkę z wylaną galaretką wstaw do lodówki do czasu zrobienia masy śmietanowej

galaretka z malinami

Masa śmietanowa:

  • Do dużej miski wlej śmietanę, dodaj mascarpone, fix oraz cukry
  • Ubij na sztywną masę

* Miskę do ubijania masy oraz ubijaczki do miksera włóż na co najmniej 30 min do zamrażalnika, dzięki temu masa szybciej się ubije i będzie mniejsze ryzyko że się zwarzy.

  • Gotową masę rozprowadź równo na galaretce
  • Na górę połóż blat bezowy i lekko dociśnij uważając na płatki migdałowe
  • Gotowe ciasto wstaw do lodówki na min. kilka godzin, choć polecam na całą noc, wtedy ciasto będzie się bardzo dobrze kroiło.

malinowa chmurka przepis

malinowa chmurka na kruchym

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments