Ciasto zemsta teściowej bez pieczenia

Przepis na szybkie i bardzo efektowne ciasto, którym na pewno zaskoczycie gości. Robi się je błyskawicznie dzięki użyciu gotowych biszkoptów i ciastek bezowych. Jedyny czas jaki będzie potrzebny, to ten na wystudzenie rozpuszczonej galaretki. Ciasto znane jest również jako wiśniowa chmurka odpowiednik słynnego wypieku malinowa chmurka.

Czas przygotowania: 30 min

Czas chłodzenia przed podaniem: min. kilka godzin

SKŁADNIKI

* na foremkę o wielkości 22×16 cm lub tortownicę o średnicy 21 cm, poniżej znajdziesz proporcje na inne formy

  • 100 g biszkoptów podłużnych – ok. 10 szt. (na okrągłą formę użyj biszkoptów okrągłych)
  • 200 g wiśni mrożonych
  • 1 galaretka wiśniowa
  • 125 g mascarpone
  • 250 g śmietanki 30-36 %
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • kilka sztuk ciastek bezowych lub kokosanek (ok. 40 g)

* Śmietanka i mascarpone powinny być dobrze schłodzone.

Składniki na większe blaszki i tortownice

 

PRZYGOTOWANIE

  1. Galaretkę rozpuść w 300 ml gorącej wody, wystudź.
  2. Formę wyłóż folią spożywczą, możesz też użyć folii rantowej.
  3. Na dnie formy ułóż biszkopty.
  4. Wiśnie zalej zimną galaretką. Jak galaretka zacznie tężeć, wylej całość na biszkopty i wyrównaj.
  5. Śmietankę, mascarpone, cukier i wanilię ubij na sztywny krem. Rozprowadź masę na galaretce.
  6. Na górę pokrusz ciastka bezowe.
  7. Przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na min. kilka godz.

wiśniowa chmurka bez pieczenia

6 komentarzy
najnowsze
najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments