Przepis na szybkie i bardzo efektowne ciasto, którym na pewno zaskoczycie gości. Robi się je błyskawicznie dzięki użyciu gotowych biszkoptów i ciastek bezowych. Jedyny czas jaki będzie potrzebny, to ten na wystudzenie rozpuszczonej galaretki. Ciasto znane jest również jako wiśniowa chmurka odpowiednik słynnego wypieku malinowa chmurka.
Czas przygotowania: 30 min
Czas chłodzenia przed podaniem: min. kilka godzin
SKŁADNIKI
* na foremkę o wielkości 22×16 cm lub tortownicę o średnicy 21 cm, poniżej znajdziesz proporcje na inne formy
- 100 g biszkoptów podłużnych – ok. 10 szt. (na okrągłą formę użyj biszkoptów okrągłych)
- 200 g wiśni mrożonych
- 1 galaretka wiśniowa
- 125 g mascarpone
- 250 g śmietanki 30-36 %
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- kilka sztuk ciastek bezowych lub kokosanek (ok. 40 g)
* Śmietanka i mascarpone powinny być dobrze schłodzone.
Składniki na większe blaszki i tortownice
PRZYGOTOWANIE
- Galaretkę rozpuść w 300 ml gorącej wody, wystudź.
- Formę wyłóż folią spożywczą, możesz też użyć folii rantowej.
- Na dnie formy ułóż biszkopty.
- Wiśnie zalej zimną galaretką. Jak galaretka zacznie tężeć, wylej całość na biszkopty i wyrównaj.
- Śmietankę, mascarpone, cukier i wanilię ubij na sztywny krem. Rozprowadź masę na galaretce.
- Na górę pokrusz ciastka bezowe.
- Przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na min. kilka godz.