Ciasto kokosowo-cytrynowe – lekkie i orzeźwiające

Ciasto kokosowo-cytrynowe idealnie wpisuje się w zimowy klimat. Jest lekkie jak piórko i orzeźwiające za sprawą cytryny, będzie niezastąpione na Sylwestra czy Nowy Rok.

YouTube player

 

Czas przygotowywania: 90 min

Czas pieczenia: 25 min

Czas chłodzenia: 10 godzin

Składniki:

Biszkopt: (blaszka 21×21)

  • 5 jajek
  • 125 g cukru
  • 125 g mąki
  • 25 g skrobi ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa kokosowo-cytrynowa:

  • galaretka cytrynowa
  • szklanka gorącej wody (prawie wrzątek)
  • 150 g wiórków kokosowych
  • 2 małe kubeczki jogurtu naturalnego
  • 100 g śmietanki kremówki 30 %
  • 250 g śmietanki kremówki 36 %
  • 5 łyżek cukru pudru

Dodatkowo:

  • 50 g wiórków kokosowych

* Proporcje na różne wielkości blaszek:

ciasto kokosowo-cytrynowe

Wykonanie:

Biszkopt:

Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Gdy piana zacznie się robić biała, rozpocznij dodawanie cukru. Dodaj stopniowo po jednej łyżce, nie dodawaj kolejnej porcji zanim poprzednia się nie rozpuści. Zmniejsz obroty miksera i dodaj żółtka, miksuj jeszcze przez chwilę. Odstaw mikser. Mąkę, skrobię i proszek do pieczenia przesiej do miski z ubitymi jajkami i wymieszaj delikatnie szpatułką. Gotowe ciasto przelej do blaszki 21×21, której dno jest wyłożone papierem do pieczenia. Boków formy nie wykładaj ani nie smaruj tłuszczem, w przeciwnym razie biszkopt może opaść. Piecz przez ok. 25 min w temp. 160°C, do suchego patyczka. Ciasto odstaw do całkowitego ostygnięcia. Następnie odkrój nożem od brzegów blaszki i podziel na dwa blaty. Górę polecam również odkroić, dzięki temu ciasto będzie bardziej równe.

Masa kokosowo-cytrynowa:

Galaretkę zalej szklanką gorącej wody i mieszaj aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Odstaw do ostygnięcia, potrwa to ok. 2 godziny.

Wiórki zalej jogurtem naturalnym i odstaw do nasiąknięcia na ok 2 godziny.

Gdy galaretka zacznie tężeć dodaj ją do wiórków i wymieszaj. Możesz galaretkę wstawić do lodówki, dzięki temu szybciej zacznie tężeć, trzeba wtedy skrupulatnie kontrolować czas, zaglądając do niej co 5 min.

Dobrze schłodzoną śmietankę przelej do miski, dodaj cukier puder i ubij na sztywną masę. Polecam schłodzić miskę oraz ubijaczki do miksera w zamrażalniku na 10 min przed rozpoczęciem ubijania, dzięki temu śmietanka szybciej się ubije.

Połącz ubitą śmietankę i wiórki z galaretką. Wymieszaj przy użyciu szpatułki.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Na dno przełóż pierwszy blat biszkoptu i wylej 2/3 masy kokosowo-cytrynowej. Przykryj drugim blatem i wyłóż pozostałą masę. Wyrównaj i posyp wiórkami kokosowymi. Ciasto schłódź w lodówce przez całą noc. Smacznego!

Zmodyfikowany przepis pochodzi z tego bloga.

ciasto kokosowo-cytrynowe

Moje uwagi i spostrzeżenia:

  • Proporcje śmietanki 30 % i 36 % możesz dowolnie zmieniać w zależności od preferencji.
  • Możesz to ciasto również wykonać w wersji bez pieczenia, na jasnych herbatnikach maślanych.
3 komentarzy
najnowszy
najstarszy
Inline Feedbacks
View all comments