Przepis na bardzo łatwe ciasto na każdą okazję – zebra na samych białkach. Prezentuje się niezwykle efektownie, a w dodatku jest świetnym sposobem na wykorzystanie białek, które pozostały z innego przepisu.
Czas przygotowania: 30 min
Czas pieczenia: 40 min
Składniki: (na tortownicę 16 cm, poniżej znajdziesz proporcje na inne blaszki)
- 6 białek
- szczypta soli
- 120 g cukru
- 150 g mąki (plus 1,5 łyżki)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1,5 łyżki kakao
- 50 g rozpuszczonego i przestudzonego masła
- 50 g oleju / 4 łyżki
* Proporcje na różne wielkości tortownic:
* Proporcje na różne wielkości prostokątnych blaszek:
Przygotowanie:
- Białka ubij mikserem ze szczyptą soli.
- Gdy piana zacznie robić się biała i gęsta rozpocznij dodawanie cukru. Dodaj go stopniowo po ok. 2 łyżki. Po dodaniu każdej porcji miksuj aż cały cukier się rozpuści.
- Dodaj 150 g mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i połącz delikatnie trzepaczką.
- Wlej zimne masło połączone z olejem i ponownie wymieszaj trzepaczką.
- Podziel ciasto na dwie w miarę równe części. Do jednej wsyp 1,5 łyżki mąki a do drugiej 1,5 łyżki kakao i wymieszaj.
- Dno tortownicy o średnicy 16 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- Na środek tortownicy wykładaj na przemian po jednej łyżce jasnego i ciemnego ciasta aż do skończenia obu mas.
- Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 40 min, do suchego patyczka.
- Ostudzone ciasto polej czekoladą lub udekoruj wg własnego uznania.
Kolejnym idealnym sposobem na wykorzystanie białek jest beza Pavlova, doskonała krucha beza z bitą śmietaną i owocami.